Hlavní obsah

Jaké změny v daních a odvodech čekají živnostníky v roce 2019

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože se daňové sazby přímých daní v příštím roce nemění, budou někteří živnostníci státu odvádět skoro o 400 korun měsíčně více. Minimální záloha na sociální pojištění totiž vzroste o 199 korun, na zdravotní pojištění o 184 korun. Naopak lidé s vysokými příjmy budou platit méně na solidární dani. Kdo si v roce 2019 daňově polepší, kdo pohorší a o kolik?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Povinností osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) je placení měsíčních záloh na sociálním a zdravotním pojištění. Výše zálohy pak závisí na dosaženém zisku v minulém roce. Vždy však musí být placena alespoň v minimální výši. V roce 2019 ale dojde k jejímu navýšení.

„Minimální záloha na sociální pojištění bude činit 2388 korun, což je o 199 korun více než v roce 2018, záloha na zdravotní pojištění se zvýší o 184 korun na 2208 korun. Uvedené minimální zálohy se vztahují na podnikatele vykonávající hlavní samostatnou výdělečnou činnost,“ upřesnil Miroslav Říha, ředitel vývoje fakturačního systému iDoklad.

Příznivější podmínky pro vedlejší činnost

Sociální pojištění se u výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti nemusí platit, pokud se hrubý zisk vejde do stanoveného ročního limitu. Ten se pro příští rok zvyšuje, ze 71 950 korun na 78 476 korun. Při výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti pouze po část roku se ale limit samozřejmě poměrně snižuje.

„Zdravotní pojištění se ale u vedlejší výdělečné činnosti platí vždy i z velmi nízkého hrubého zisku. Na to je dobré si dát pozor,“ doplnil Říha.

Platba sociálního pojištění v běžném měsíci

V roce 2019 dojde i ke změně splatnosti zálohy na sociálním pojištění. Měsíční záloha se již nebude platit do 20. dne následujícího měsíce, ale do konce měsíce, za který se platí. V lednu 2019 tak bude splatná záloha na sociálním pojištění pro leden 2019.

Sociální pojištění se pak vypočítá vždy z ročního vyměřovacího základu, od kterého se odečtou zálohy zaplacené během roku a vzniklý nedoplatek či přeplatek se vyrovná po odevzdání přehledu o příjmech a výdajích.

Výhodnější přivýdělek na DPČ

Práce na dohodu o pracovní činnosti (DPČ) je velmi oblíbeným způsobem přivýdělku. V roce 2019 bude nízký přivýdělek na DPČ výhodnější kvůli navýšení limitu, do kterého se neplatí z hrubé měsíční odměny sociální ani zdravotní pojištění.

Namísto současných 2499 korun tak bude možné si v roce 2019 měsíčně přivydělat až 2999 korun, aniž by se muselo platit sociální a zdravotní pojištění.

„Limit pro neplacení sociálního a zdravotního pojištění se posuzuje u každého zaměstnavatele zvlášť, proto bude možné pracovat současně na dohodu o pracovní činnosti pro více zaměstnavatelů a ani z jedné hrubé odměny neplatit sociální a zdravotní pojištění,“ vysvětlil Říha.

Solidární daň z vyššího daňového základu

Za celý kalendářní rok podléhají solidární dani ve výši sedmi procent pouze příjmy ze závislé činnosti a samostatné výdělečné činnosti nad stanovený limit. Pro rok 2019 se tento limit zvyšuje na 1 569 552 korun ze současných 1 438 992 korun.

Pokud někomu vznikne povinnost platit solidární daň, ten při stejném rozhodném příjmu zaplatí méně než v roce 2018.

Reklama

Související články

Jak nejlevněji a nejbezpečněji založit firmu

Pokud chcete začít podnikat bez zbytečných výdajů za různé zprostředkovatele, pak by vaše první cesta měla vést k notáři. Důvod je jednoduchý – notář vám velmi...

Výběr článků

Načítám