Hlavní obsah

Jak uspět u banky se žádostí o úvěr na podnikání

Právo, svj

Získat úvěr od banky není pro začínající podnikatele vůbec snadné. Banka totiž musí postupovat v souladu s rizikovostí klienta a musí prověřit, zda bude schopen své úvěry řádně splácet. Musí znát alespoň minimální historii podnikání klienta. Tu lze prokázat ideálně pohyby na podnikatelských účtech.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Vyberte si vhodný účet

Účty pro podnikatele nabízí většina českých bank. Existují různé typy účtů podle toho, zda podnikatel zakládá firmu, začíná podnikat, nebo již nějaký čas podniká.

Pokud si chce účet založit, měl by zvážit, jaké služby bude u banky využívat, a podle toho vybrat ten nejvhodnější.

„Je dobré spočítat si, kolikrát měsíčně budete odesílat a přijímat platby nebo vybírat z bankomatu. Dopředu také zvažte, zda budete potřebovat účet vedený ve více měnách,“ radí Jan Pari, segmentový specialista Raiffeisenbank. U některých bankovních domů podnikatel zaplatí balíček, v rámci něhož získá vybrané transakce zdarma.

V jiné bance je zase vedení účtu zdarma a platí se za jednotlivé transakce. Některé banky pak nově založeným firmám odpouštějí jak poplatek za vedení účtu, tak za jednotlivé pohyby na něm. Například podnikatelské eKonto Start od Raiffeisenbank je zdarma na dva roky.

Pokud se podnikatel rozhodne ponechat si osobní i podnikatelský účet, a oddělit tak osobní a firemní finance, nutně to neznamená, že bude platit dvakrát. Oba účty lze pořídit za jednu cenu.

Fungující firma má výhody

Podnikatel, který chce získat bankovní úvěr, by měl prokázat, že jeho firma funguje. To znamená, že přes podnikatelský účet odcházejí platby dodavatelům a přicházejí úhrady od odběratelů.

Ukazatelem fungujícího podnikání je i to, že podnikatel má nasmlouvané zakázky nebo že existuje účel, na který chce poptávané prostředky využít.

Šanci na úvěr zvyšuje záruka

V některých bankách budou chtít vidět daňové přiznání, jsou však i takové, které daňové přiznání nepožadují a úvěry začínajícím podnikatelům poskytují i na základě dřívějších výpisů z bankovních účtů.

Atraktivitu podnikatelských kont a úvěrů banky často zvyšují pomocí nejrůznějších akčních nabídek.

Pro získání úvěru je velmi důležitá ochota začínajících podnikatelů poskytnout na úvěr nějakou záruku.

Malé a střední podniky mají často obtížnější přístup k úvěrům právě kvůli omezené možnosti zajištění.

Nepodceňte rizika

To jim přitom zpravidla umožní získat vyšší limity úvěru nebo nižší úrokovou sazbu. Pokud je podnikatel například ochoten poskytnout svou nemovitost jako záruku, je to pro banku známka toho, že své podnikání myslí opravdu vážně.

Úvěr u banky představuje závazek. Podnikatelé by proto měli myslet i na to, že může dojít k nepředvídatelným událostem, které budou mít dopad na fungování firmy, a tím i na jejich schopnost úvěr splácet.

Ať už jde o živelní katastrofy, jako je například požár, nebo o různá odpovědnostní rizika, podnikatelé by se proti nim měli určitě pojistit. Někdy to lze vyřídit přímo v bance, některé z nich totiž nabízejí cenově zvýhodněné pojištění k podnikatelskému účtu.

Anketa

Získali jste u některé banky úvěr na podnikání?
Ano, bylo to jednoduché
25,9 %
Ano, ale dalo to hodně práce
12,6 %
Ne, odmítli mě
61,5 %
Celkem hlasovalo 135 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám