Hlavní obsah

Jak ušetřit v domácím rozpočtu

Právo, Jindřich Ginter

Potřebujete v domácnosti ušetřit a nevíte, od čeho začít? Měsíčně lze u některých rodin snížit výdaje až o tisíce korun, aniž by to výrazně zhoršilo kvalitu života; u některých položek tomu může být dokonce naopak. Přinášíme vám inspirativní manuál, na čem může člověk ušetřit.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Připravte si měsíční rozpočet. Na jednu stranu papíru sepište výdaje za jídlo, domácnost, oblečení, zábavu, dopravu, školy a na druhou stranu své příjmy, tedy výplatu, alimenty, sociální dávky, drobné podnikání, případně pronájem...

Minimální rezerva na půl roku

„I když to někdy může být těžké, snažte se z každého měsíčního platu alespoň něco ušetřit. Výsledkem spoření by měla být dlouhodobá rezerva ve výši alespoň dvou měsíčních platů. Pokud však splácíte hypotéku, měl by váš finanční polštář být mnohem vyšší, ve výši až půlročního platu,“ uvedl Tomáš Kofroň, mluvčí Raiffeisenbank. 

Desatero opatření

Přinášíme vám deset tipů, které vám pomohou snížit vaše roční náklady. Pochopitelně záleží na individuální situaci, povinnostech a možnostech každého z nás, proto to berte pouze jako inspirativní manuál.

1. Zapisujte si jeden měsíc všechny rodinné výdaje. Když si seznam na konci měsíce projdete, uvidíte, kolik zbytečností jste si pořídili.

2. Pokud kouříte, přestaňte nebo tento zlozvyk alespoň omezte. Pro kuřáky, kteří vykouří krabičku cigaret v ceně 60 korun denně, znamená přestat kouřit úsporu až 21 900 korun ročně. 

3. Jezděte méně autem a používejte více hromadnou dopravu. Pokud jezdíte každý den do práce autem 15 km tam a 15 km zpět, najedete za rok 7 200 km. Podle spotřeby auta a ceny paliva vás toto pohodlí bude stát přibližně 14 000 Kč. Například roční jízdenka na MHD v Praze stojí oproti tomu 4 750 Kč.

4. Snižte výdaje za energie. Na internetu snadno najdete kvalitní bezplatné energetické poradny či poradce. Podle ČSÚ za 2. čtvrtletí 2009 utratil průměrný Čech za energie 1 132 Kč měsíčně. Pokud by se vám podařilo snížit spotřebu energie alespoň o deset procent měsíčně, ušetříte za rok 1 359 Kč. Některé rodiny situaci začaly řešit také tak, že se příbuzní začali stěhovat do jednoho společného bytu. Není to optimální z hlediska soužití, ale náklady to sníží. Je ale pravda, že když lidé začnou masově více šetřit na energiích, jejich výrobci a dodavatelé o to více zdraží. Vy si ale alespoň vytvoříte "polštář" na horší časy.

5. Méně do restaurací. Noste si do práce častěji obědy z domova a místo chození na večeři do restaurací pozvěte přátele k vám domů. Kdybyste nahradili alespoň tři obědy v restauraci (100 Kč) týdně za jídlo uvařené doma (50Kč), ušetříte ročně 7 200 Kč.

6. Zbytečné věci. Nemusíte mít všechno oblečení značkové a nemusíte mít všechno, co vidíte a po čem toužíte. Slušné džíny pořídíte za 2 500 Kč nebo také za 1 000 Kč. Ideální příležitostí, jak ušetřit, jsou vánoce. Dříve si lidé dělali radost sušenými jablky a pomeranči, tak proč dnes každému v rodině nedat jen jeden dárek; třeba knihu, cenově přiměřenou kosmetiku či cédéčko. Vánoce s dárky za dva tisíce korun pro rodinu mohou být stejně krásné, jako ty za dvacet. Obchodníci, kteří teď často vydávají své staré "globální" skladové zásoby za novinky, aby se na Vánocích zahojili, sice tuto radu neuvítají, ale vaše bilance se vylepší.

7. Efektivní odpočinek. Kdo byl zvyklý chodit například do posilovny, měl by si spočítat, zda není efektivnější cvičit doma nebo v přírodě. Pokud za jednu návštěvu posilovny zaplatíte 100 Kč a chodíte 2x týdně, ročně vás sportování stojí přes 10 000 Kč. 

8. Spořte. Peníze, které každý měsíc ušetříte, nenechávejte ležet na běžném účtu. Dejte je zhodnotit buď na termínovaný vklad nebo na spořící účet. Termínovaný vklad nabízí výnos až šest procent za dva roky. Jeho výhodou je, že když budete potřebovat peníze, můžete až 20 % vkladu kdykoliv bez poplatku vybrat.

9. Místo placení složenek na poště nebo zadávání papírových příkazů v bance si zařiďte internetbanking. Ušetříte nejen čas, ale i peníze. Za složenku ve výši 1000 korun zaplatíte na poště 22 Kč. U internetbankingu je to několikanásobně méně.

10. Šetřete náklady na bankovní účet. Vyberte si takovou banku, která je vhodná pro vaše potřeby i peněženku, tedy třeba takovou, kde můžete mít zdarma účet s kartou, internetovým bankovnictvím i dvěma výběry z bankomatu zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám