Hlavní obsah

Jak bezpečně platit na internetu

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnozí lidé stále upřednostňují k zaplacení zboží koupeného v e-shopech dobírku, jednodušší i levnější je však platba on-line. Je ale třeba dodržet několik bezpečnostních pravidel.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Ve spolupráci se spotřebitelskou organizací dTest přinášíme přehled možností placení na internetu i několik rad a tipů, na co je dobré si při placení dát pozor.

K placení kartou využívejte zprostředkovatele

Platba kartou on-line patří mezi nejpohodlnější platební metody. Stačí mít ke kartě zřízené povolení k on-line placení a také nastavený dostatečný limit.

Platba kartou s sebou však bez další úrovně zabezpečení přináší riziko zneužití, protože při ní uživatel zadává nejen číslo karty, ale také CVV či CVC kódy – tedy údaje, se kterými může platit kdokoliv, komu se dostanou do ruky.

„Proto k placení kartou používejte ideálně prostředí zprostředkovatelů plateb, jako jsou například GoPay nebo GP webpay. Zadávání údajů o kartě v prostředí e-shopu, zvláště pak zahraničního, se raději vyhýbejte,“ doporučil Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest.

Bezpečné stránky

Důležitá je také kontrola, zda e-shop i stránka, na které zadáváte údaje, mají na začátku své internetové adresy „https“, což znamená, že přenos informací probíhá v šifrované podobě.

Zjistíte-li, že konkrétní e-shop nebo jiná služba nemá takto šifrovanou komunikaci, rozhodně zpozorněte a žádné údaje nezadávejte. Ačkoliv absence certifikátu v mnoha případech nemusí znamenat nic víc než laxnost obchodníka, potenciální zneužití údajů o kartě by vás mohlo přijít draho.

Setkat se můžete i s hláškou webového prohlížeče, že certifikát je neplatný nebo vypršel. I v takovém případě je namístě opatrnost. Platbu raději neprovádějte, a buď kontaktujte obchodníka, nebo si najděte jiného.

„Podstatně bezpečnějším způsobem platby kartou je využití zabezpečení 3D-Secure, při kterém se obchodník pouze dozvídá, zda platba byla, či nebyla provedena,“ upozornil Zelený.

Dodal však, že před zahájením platby bohužel nemá uživatel možnost toto zabezpečení poznat a to, že jej obchodník proklamuje, nemusí nic znamenat. Některé banky zvyšují ochranu platby zasíláním autorizačních SMS nebo e-mailů s kódem, bez kterého není možné platbu provést.

Internetové peněženky

Oblíbeným způsobem on-line plateb jsou též tzv. internetové peněženky. Za zboží platíte většinou z kreditu, který jste si předem „dobili“ kartou on-line, obyčejným převodem, nebo prostřednictvím propojení peněženky s vaší platební kartou, jejíž údaje se však obchodník nedozví.

Nejznámější internetovou peněženkou je PayPal, který funguje na principu zprostředkování platby, aniž byste obchodníkovi prozradili údaje o platební kartě. Je celosvětově rozšířen a často funguje v e-shopech, které své zboží nebo služby prodávají do zahraničí, k čemuž umožňuje i snadnou konverzi měny.

K platbě stačí mít na PayPalu založený účet a při objednávce potvrdit platbu v jeho vlastním prostředí. I v tomto případě je důležité nastavit bezpečné heslo, jednou za čas jej změnit a nastavit si vhodné limity.

Platba převodem trvá i několik dní

Za zboží či služby pořízené on-line můžete pochopitelně zaplatit i zadáním běžného platebního příkazu k úhradě či prioritní platby. Počítejte však s tím, že obchodník dostane informaci o provedené platbě až za několik dní.

„Některé banky proto nabízejí on-line platby nebo zrychlené převody, při kterých dochází k přesměrování uživatele do jeho internetového bankovnictví s předvyplněnou platbou, kterou stačí jen autorizovat. Bank je ovšem hodně, a proto se s tímto způsobem platby nejčastěji setkáváme v rámci takzvaných platebních bran, které agregují více různých on-line plateb,“ doplnil Zelený.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám