Hlavní obsah

Inflace může zahýbat trhem práce

Právo, Karel Kvapil

Současné tempo růstu inflace vnímají jako ohrožení své životní úrovně téměř tři čtvrtiny Čechů. Pro více než čtvrtinu z nichje zdražování důvodem změnit práci, pokud v současném zaměstnání nedostanou přidáno.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ukázal to průzkum, který pro personální agenturu Předvýběr.cz realizovala firma STEM/MARK.

Inflace výrazně zrychlila. Zdražily nájmy, doprava i boty

Ekonomika

„Domnívám se, že výraznější inflace bude zvyšovat tlak ze strany zaměstnanců na navyšování mezd a v případě neochoty zaměstnavatele bude inflace jedním z motivů pro rozhodnutí o hledání lépe placeného zaměstnání. Tím bude trh práce ještě nenasycenější,“ předpovídá Miroslav Černáč ze společnosti IMCD Czech Republic.

Každému jedenáctému respondentovi kvůli inflaci už zaměstnavatelé mzdu zvýšili nebo to slíbili. Naopak téměř tři procenta lidí teď musí kvůli rostoucím nákladům vystačit se sníženou reálnou výplatou.

Odchodem do penze se připravte na výrazný propad příjmů

Finance

„Růst cen není dobrou zprávou pro nikoho. Trh práce si s inflací ale poradí, zájemců o práci je málo, firmy intenzivně nabírají nové lidi a jsou připravené i na zvyšování mezd,“ shrnul situaci František Boudný ze společnosti Předvýběr.cz.

Zaměstnavatelé budou přidávat

Zaměstnavatelé v reakci na novou situaci už snížili laťku náročnosti na uchazeče o práci a jsou připravení zvyšovat mzdy. Potvrzuje to jiný online průzkum, který Předvýběr.cz uskutečnil mezi členy vlastního panelu stálých respondentů z řad majitelů, šéfů firem a personalistů.

Minimální mzda od ledna vzroste o 1000 Kč

Ekonomika

Třiašedesát procent firem potvrzuje, že „snížily laťku“ a dávají teď při náboru šanci i kandidátům, o které by dříve neměly zájem, devětašedesát procent zaměstnavatelů pak počítá s tlakem na růst mezd.

„Není čas na hrdinství. Radši dáme šanci kandidátovi, jehož profil není úplně ideální, než abychom měli pozici dlouhodobě neobsazenou,“ potvrdila Petra Peloušková, personalistka firmy Hoffman & Žižák.

Jednatel IT firmy Broadridge Martin Jeřicha pak přiznává, že kvůli nedostatku zájemců o práci společnost mění svoji personální strategii.

Reklama

Výběr článků

Načítám