Hlavní obsah

Hledáte brigádu? Máte velkou šanci, zájem o brigádníky je letos velký

Právo, kk

Předvánoční sezona s sebou tradičně nese širokou nabídku brigádnických míst v logistice a v maloobchodním prodeji. Letošní podzim se však liší v tom, že přináší zesílenou poptávku po brigádnících i ze strany výrobních firem. Ty totiž potřebují do konce roku vyskladnit nasmlouvané zakázky. Kvůli rostoucímu počtu lidí v pracovní neschopnosti, karanténě a na ošetřování člena rodiny jim však chybějí pracovníci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Podle personální agentury Grafton Recruitment nejvíce brigádníky poptávají výrobní firmy v Jihomoravském a Plzeňském kraji, velký zájem o uchazeče je však patrný i na Olomoucku a Liberecku.

O brigádníky bude na podzim nouze

Finance

Zájemců o brigádu je ovšem letos méně než v loňském roce. „Důvodem je zejména výpadek zahraničních pracovníků, kteří tradičně tvořili velkou část sezonní pracovní síly. Nejvíce je jejich nedostatek cítit na Liberecku, kde firmy obvykle využívaly brigádníky z Polska,“ uvedl Martin Malo z Grafton Recruitment a GI Group.

Hlásí se studenti i lidé z pohostinství

Ze strany místních uchazečů podle něj naopak zájem roste. Nejvíce se na brigády hlásí studenti a dále pak zaměstnanci ze segmentu veřejného stravování Horeca a z dalších oborů, které musely kvůli opatřením proti šíření onemocnění covid-19 omezit či zcela zastavit svůj provoz.

Zavřené provozovny sázejí na e-shopy a inovace

Finance

Tradičně nejvyšší zájem mají uchazeči o brigády v administrativě, ve skladech nebo v internetovém obchodování, naopak nejmenší zájem jeví brigádníci o práci ve výrobě. Míru zájmu často určuje i pracovní doba či flexibilita při volbě směn.

Hodinová mzda brigádníků v mnoha regionech stagnuje. Na Ostravsku, Liberecku, Brněnsku a Plzeňsku nicméně meziročně mírně vzrostla. Na Plzeňsku hodně firem láká pracovníky včetně brigádníků na sezonní bonusy.

E-shopy ve velkém loví brigádníky

Ekonomika

Průměrně si brigádník na Olomoucku vydělá 120 korun za hodinu, na Brněnsku či Ostravsku 130 korun a v některých regionech se v případě získání příplatků může dostat i na hodinový výdělek 140 korun.

Anketa

Hledáte brigádu?
Ano
68,7 %
Ne
31,3 %
Celkem hlasovalo 2025 čtenářů.

Reklama

Související články

Brigád je méně, nižší jsou i výdělky

Nabídka brigád ze strany firem je letos před létem slabší. Personální agentury odhadují, že proti loňsku je nižší zhruba o pětinu. Rozjezd služeb...

E-shopy ve velkém loví brigádníky

Provoz mnoha podniků a firem opět ochromil koronavirus a další vládní opatření. Jsou ale i oblasti, které v době covidové sílí. Týká se to v prvé řadě...

Výběr článků

Načítám