Hlavní obsah

Finta úvěrových firem: Znemožní dlužníkům včas splácet, pak na ně pošlou exekutora

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé nebankovní úvěrové společnosti jsou vskutku „šibalové“. Dlužníkům po určité době různými fintami znemožní zaplatit splátku včas, čímž je dostanou do zpoždění. To je ve smlouvě trestáno pokutami mnohonásobně převyšujícími původní dluh nebo propadnutím nemovitosti. Následně na ně pošlou exekutora.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jedna z úvěrových společností, která ke krytí relativně malých půjček vyžadovala podepsání směnek a ručení nemovitostí, to dělala tak, že si pro měsíční splátky chodil osobně výběrčí. Přišel jednou, podruhé, ale pak už se nedostavil.

Společnost se u soudu tvářila tak, že to byli klienti, kdo jí neplatil, a domáhala se nároku na jejich rodinné domy a byty, protože to tak bylo zakotveno ve smlouvě, zhruba v tomto duchu: zpozdíš se o den se splátkou, propadá ti dům. Zprvu to „šibalům“ vycházelo, ale narazili u vyšších soudních instancí.

Vymáhají čtyřikrát více, než byla půjčka

Podobnou zkušenost má podle svého tvrzení i čtenář Vladimír Král z Mariánských Lázní.

Splatit jim mám celkem pět miliónů korun. Splátky se posílají každý měsíc k 25. Jednou jsem zaplatil 26. a chtějí po mně do 10 dnů najednou 4,9 miliónu

„Získal jsem půjčku 20 tisíc od Českomoravské kreditní a úvěrové, a. s., se sídlem v Ostravě. Půjčku jsem splácel pravidelně a včas. Ale před doplacením společnost předala pohledávku jiné ostravské firmě, Vanderberg Group, s. r. o. Ta mi s měsíčním zpožděním zaslala nové číslo účtu. Tím jsem se dostal k tomu, že jsem opožděně zaplatil dvě splátky,“ napsal Právu Král.

Byla na něj uvalena exekuce. Dluh a sankce podle něho vyskočily na 83 257 korun, tedy čtyřikrát více, než činila původní výše půjčky. Exekutor sráží peníze z důchodu nejen panu Královi, ale i jeho manželce.

Firma popřela, že by svým novým dlužníkům poslala nové číslo účtu pozdě a že právě to by bylo důvodem zpoždění splátek a exekuce.

„Změna čísla účtu byla zaslána včas. U klientů, kteří na změnu čísla účtu zareagovali později, se úvěr nezesplatňoval. Věřitel vždy počítá s tím, že může dojít k prodlení se splátkou v rámci postoupení pohledávky. Pokud byl tedy obecně jakýkoli klient zesplatněn, nebylo to z důvodu prodlení v rámci výše uvedených změn, ale z důvodu špatné platební morálky,“ uvedla Lenka Svojanovská z oddělení pohledávek společnosti Vanderberg Group.

Stačí prý zpoždění o den

Na internetových fórech se však po zadání jména této společnosti, prodávající nebankovní hypotéky, objevují zkušenosti dalších lidí, kteří popisují, že firma využívá zesplatnění dlužné sumy a exekuce nemilosrdně i v případě, že se člověk zpozdí se splátkou o pouhý jeden den.

Jsme po splatnosti pět dní. Půjčili nám 700 tisíc a teď najednou chtějí 1,7 miliónu.

„Splatit jim mám postupně celkem pět miliónů korun za úvěr na nemovitost. Splátky se posílají každý měsíc k 25. Jednou jsem zaplatil 26. a přišlo mi zesplatnění. Chtějí po mně do 10 dnů najednou 4,9 miliónu. Nabídl jsem, že jim vrátím 2,8 miliónu do tří dnů. Odmítli to s tím, že mi prodají dům,“ tvrdí v diskusi o této společnosti jeden z uživatelů.

„Jsme po splatnosti pět dní. Půjčili nám 700 tisíc a teď najednou chtějí 1,7 miliónu. Hrozí nám dražba nemovitosti, ale pořád mně slibují, že se nějak domluvíme. Chtějí podepsat nějaký papír ohledně uznání dluhu. Co mám dělat?“ ptá se na fóru další klientka.

„To, že klient neplatí včas, jak má uvedeno ve smlouvě, a je mu úvěr zpoplatněn, je zajisté nepříjemné a dokážu pochopit vaše rozhořčení, nicméně pokud nehradíte včas své závazky, můžete být naštvaný tak leda sám na sebe. Já jsem vás o žádné peníze nepřipravila,“ oponuje přímo na fóru provizní zprostředkovatelka lidem, kteří zde tvrdí, že firmě nejde o splátky, ale o to, levně získat do svého realitního portfolia byty a domy.

Kryjte se: splátky dejte do úschovy

Každopádně pokud najednou nemá člověk komu či kam poslat splátku půjčky nebo úhradu jiného závazku, je nejvhodnější částku uložit do advokátní úschovy.

Případné pozdější exekuci lze následně čelit u soudu argumentací, že smlouva nebyla porušena vinou dlužníka, tedy že platit chtěl, ale neměl peníze kam poslat. To se doloží právě tím, že příslušná částka je uložena u advokáta.

Klíčové je však neprošvihnout relativně krátké lhůty pro odvolání proti exekuci a rovněž je důležité, aby bylo podáno u příslušně správného soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám