Hlavní obsah

Finanční poradna: Podvody s uzavíráním pracovní smlouvy se nevyplácejí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podepsat pracovní smlouvu tzv. na oko vás může přivést do problémů. Kontrolní úřady v případě práce načerno nemilosrdně trestají jak zaměstnavatele, tak zaměstnance. Pokuty dosahují i několika desítek tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Na redakci se obrátila čtenářka, která je již ve starobním důchodu a ráda by si k penzi přivydělala. Reagovala proto na nabídku volného místa v soláriu.

„Majitelka solária v našem městečku mně řekla, že bych mohla u ní pracovat bez toho, aby za mne odváděla daně a pojištění, že mě bude vyplácet týdně takříkajíc na ruku. Přesto po mně chce, abych jí podepsala pracovní smlouvu. Prý je to jen pro případ, kdyby přišla kontrola. Říkala, že má zkušenost, že jim to stačí, a vyděláme na tom obě,” popsala seniorka.

Pochopitelně ji také zajímá, zda se nedostane do problémů, pokud na danou nabídku majitelky solária kývne.

Právník: Práce načerno se v žádném případě nevyplatí

O vyjádření ke čtenářčině situaci redakce požádala právníka Jana Dubenského.

„Od takového 'kšeftování' ruce pryč! S vědomím, že podepisuje pracovní smlouvu 'jen na oko', by se žena dostala do značných nepříjemností, kdyby Státní úřad inspekce práce s jeho oblastními inspektoráty v jednotlivých krajích, případně daňové a další kontrolní orgány takovou 'habaďůru' odhalily,” reagoval právník.

Zaměstnání načerno má mnoho rizik

Finance

Zároveň vyjádřil pochybnosti, že by se tyto specializované kontrolní orgány spokojily s cárem papíru, kterým by byla ona „pracovní smlouva“, a nezjišťovaly další skutečnosti, které s plněním povinností zaměstnavatele (výpočet a odvod daně a pojištění) souvisejí.

„Práce prováděná tak říkajíc načerno může přijít zaměstnavatele pěkně draho, pokuta se může vyšplhat až do desítek tisíc korun. Stejnou pokutu by ale musel zaplatit i zaměstnanec, který na ni přistoupí,” doplnil Dubenský.

Právník upozornil i na skutečnost, že seniorka by případným souhlasem s nabídkou majitelky solária přišla i o možnost zvýšení důchodu podle zákona o důchodovém pojištění.

Reklama

Výběr článků

Načítám