Hlavní obsah

Finanční poradna: Kdy je možné si nárokovat vrácení daru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Darování se řídí zákony. Jedná se o smlouvu mezi dvěma subjekty, kdy dárce bezplatně převádí vlastnické právo na obdarovaného, který je přijímá. Tzv. odvolání daru (resp. vrácení majetkové hodnoty zpět dárci) je ze zákona možné jen ve dvou případech.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Darování nemovitosti blízkému příbuznému není žádnou výjimkou. Řeší ho i čtenář, který se se svým dotazem obrátil na redakci. Jeho teta v seniorském věku mu nabízí darování chaty, na kterou pro věk a zdravotní problémy už nejezdí.

„Požaduje za to, abych se jí zavázal, že jí budu pravidelně přispívat určitou částkou k důchodu a nejméně jednou za měsíc ji s rodinou navštívím, jinak bude darování neplatné a dar musím vrátit. Takové 'darování' se mně ale nezdá,” napsal muž a zároveň požádal o vysvětlení, jak zákon darování nemovitosti upravuje.

Právník: Darování řeší občanský zákoník

Ke čtenářově situaci se vyjádřil právník Jan Dubenský: „Situace, kterou čtenář popisuje, modifikuje institut darování a jeho zákonné principy.  Najdeme jej v ustanovení občanského zákoníku (zákon č. 89/2012 Sb., v platném znění), konkrétně pak v ustanoveních § 2055 a následujících.”

Jak na darování nemovitosti

Finance

Jak dále připomněl, darování není jednostranný právní akt, ale jde o smlouvu mezi dvěma subjekty, kdy jeden (dárce) bezplatně převádí své vlastnické právo na druhého (obdarovaného) a ten nabídku daru přijímá. Darování proto nelze vnutit.

Darování nemovitosti musí být zapsáno v katastru

V případě darování nemovitosti musí být darovací smlouva uzavřena písemně a registrována v katastru nemovitostí, jinak by byl právní úkon neplatný.

Součástí darování nemovitostí může být také ujednání o věcném břemenu, např. doživotní bezplatné užívání nemovitosti dárcem za sjednaných podmínek.

„Bylo-li ujednáno, že i dárce bude navzájem obdarován, jedná se o darování jen vzhledem k tomu, oč hodnota plnění jedné strany převyšuje hodnotu plnění druhé strany. V daném případě je vzhledem k neurčitosti doby, kdy by čtenářova teta měla od něho obdržet finanční protiplnění, takové darovaní problematické, a to i vzhledem k tzv. podmínce povinných návštěv u tety,” doplnil Dubenský.

Získat vlastní nemovitost je pro Čechy těžší než pro ostatní Evropany

Finance

Zákon zná dvě možnosti odvolání daru

Odvolat dar, tedy vrátit jej zpět dárci, je podle zákona možné jen ve dvou přesně stanovených případech.

Za prvé se jedná o ustanovení § 2068, které definuje případ, kdy upadne dárce po darování do takové nouze, že nemá ani na nutnou výživu vlastní nebo nutnou výživu osoby, k jejíž výživě je podle zákona povinen. V takovém případě pak může dar odvolat a požadovat po obdarovaném, aby mu dar vydal zpět nebo zaplatil jeho obvyklou cenu, nanejvýš však v tom rozsahu, v jakém se dárci nedostává prostředků k uvedené výživě.

„Obdarovaný se může této povinnosti zprostit poskytováním toho, co je k této výživě potřeba. Tuto povinnost však ani obdarovaný nemá, octne-li se sám v obdobné nouzi jako dárce,” doplnil právník.

Ve druhém případě je pak možné odvolat dar, pokud obdarovaný ublížil dárci úmyslně nebo z hrubé nedbalosti tak, že zjevně porušil dobré mravy. Pak může dárce, neprominul-li to obdarovanému, od darovací smlouvy pro jeho nevděk odstoupit. Pokud již došlo k předání daru, má dárce právo požadovat vydání celého daru, a není-li to možné, pak zaplacení jeho obvyklé ceny.

Finanční poradna: Jak vyloučit z dědictví nechtěnou osobu

Finance

Odůvodňují-li to okolnosti, považuje se za nevděk vůči dárci také zjevné porušení dobrých mravů vůči osobě obdarovanému blízké. Zabývá se tím ustanovení § 2072 občanského zákoníku.

„Z uvedených důvodů bych proto přijetí daru za podmínek stanovených čtenářovou tetou vzhledem k možnosti pozdějších konfliktů při výkladu takové smlouvy o darovaní doporučil odmítnout,” dodal Dubenský.

Reklama

Výběr článků

Načítám