Hlavní obsah

Finanční poradna: Co dělat, když váš bývalý partner neplatí alimenty

Ačkoliv za neplacení alimentů může jít rodič i na několik let do vězení, spousta z nich si tuto povinnost stále ještě nepřipouští. Pokud se sami staráte o dítě a jeho otec či matka mají pocit, že se jich to finančně netýká, začněte se bránit.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

České zákony hovoří jasně – rodiče mají vůči svému dítěti vyživovací povinnost, a to až do doby, než je jejich potomek schopen živit se sám. A na téhle povinnosti nic nemění ani fakt, že se rodiče rozvádějí a dítě připadne jen jednomu z nich.

V ideálním případě se rodiče na výši alimentů dohodnou. Pokud toho nejsou schopni, určí je soud. Neexistuje žádná minimální ani maximální výše alimentů či chcete-li výživného, konkrétní výši určuje soud případ od případu, přičemž platí, že dítě má právo na stejnou životní úroveň jako jeho rodiče.

Ministerstvo spravedlnosti sice vydalo tabulku, která určuje, kolik procent čistého příjmu by mělo měsíčně odcházet ve prospěch dítěte, ale ta je pouze orientační.

Trestní oznámení

Problémy s neplacením alimentů začněte řešit co nejdřív. Prvním krokem je samozřejmě domluva. Komunikuje s vámi bývalý partner? Proč neplatí? Je to z toho důvodu, že si právě pořídil nové auto, ženu nebo dítě, a na starší potomky už platit nechce? Nebo zrovna přišel o práci, případně onemocněl, a alimenty dočasně platit nemůže?

Jestliže existují pádné důvody, můžete ještě nějakou dobu počkat. Pokud ale nabudete dojmu, že jde jen o výmluvy, jděte na policii a podejte trestní oznámení. S sebou si vezměte kromě občanského průkazu i rodný list dítěte, oddací list, doklad o rozvodu, doklad o svěření dítěte do péče i rozsudek o výši výživného.

Na základě tohoto kroku začíná policie po neplatiči pátrat, pozve ho k výslechu, a pokud se prokáže, že skutečně neplatí, státní zástupce podá žalobu. Často se však stává, že vidina soudu a v některých případech až pěti let vězení neplatiče natolik zastraší natolik, že dlužnou částku raději dobrovolně doplatí.

Exekuce

Dalším způsobem, jak nedovolit bývalému partnerovi, aby vašemu potomkovi snižoval životní standard, je návrh na exekuci. Ten můžete podat u kteréhokoliv exekutora, přičemž vás to nebude stát vůbec nic – náklady exekuce totiž nese ten, kdo dluží.

Exekutor pak má celou škálu možností, jak z bývalého partnera dluh získat. Může mu obstavit bankovní účet, nechávat mu výživné strhávat ze mzdy, v krajních případech mu může i zabavit movitý či nemovitý majetek a prodat ho. Exekutor mu také může pozastavit platnost řidičského průkazu až do doby, kdy vše doplatí.

Alimenty od babičky

Může se však také stát, že dlužník nepracuje, nemá žádný majetek a žije ze sociálních dávek, takže z něj dlužná částka ani s pomocí exekutora získat nejde. Zákon v tomto případě umožňuje vymáhat alimenty i na prarodičích, ovšem má to svá omezení. Musí pro to existovat objektivní důvody (tedy nestačí fakt, že se vašemu bývalému partnerovi jednoduše platit nebo pracovat nechce) a také částka bývá nižší, než by měl platit otec či matka dítěte.

Prarodiče platí pouze podle svých možností a schopností a soud navíc zahajuje řízení se všemi prarodiči, takže pokud jsou na tom vaše matka a otec finančně lépe než tchán a tchýně, hrozí, že na vaše dítě nakonec budou více doplácet vaši rodiče. Rozhodně se ale můžete pokusit s rodiči bývalého partnera domluvit po dobrém. Ostatně, pořád jde o jejich vlastní vnoučata.

Na vaše dotazy odpovídá Martin Špaček z Sfinance.cz.

Vychováváme s partnerkou dvě nezletilé děti. Jedno je mé vlastní, druhé jsem si osvojil (adoptoval). Máme teď s partnerkou jisté problémy a možná dojde k rozvodu, proto jsem se chtěl zeptat, jestli bych měl po rozvodu vyživovací povinnost vůči oběma dětem, nebo jen vůči vlastnímu?
Pokud jste druhé dítě adoptoval, máte vůči němu vyživovací povinnost, který trvá i po rozvodu obou partnerů. Takže odpověď zní ano, po rozvodu byste musel platit výživné na obě děti. Pouze v případě, že by si vaše partnerka našla nového partnera a ten by se rozhodl dítě (děti) adoptovat, byste byl této povinnosti zproštěn.
Synovi je 19 let, právě odmaturoval a úspěšně složil přijímací zkoušky na vysokou školu. Jeho otec nám však oznámil, že s ním už „končí“ a nic mu platit nebude, protože je syn plnoletý a může se živit sám. Má na to nárok?
O tom, kdy váš bývalý partner s placením alimentů „skončí“, nerozhoduje naštěstí on, ale soud. Ten zkoumá, zda je dítě schopno uživit se samo, bez ohledu na to, kolik je mu let. Jestliže jde tedy syn studovat vysokou školu, ještě s největší pravděpodobností není schopen živit se sám a vyživovací povinnost vašeho manžela bude trvat i nadále. Pokud by odmítl platit, může na něj syn (vzhledem k tomu že je plnoletý, už jedná sám za sebe) podat trestní oznámení nebo návrh na exekuci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám