Hlavní obsah

Finanční poradna: Co dělat, když pronajímateli vadí v bytě váš pes

Vztah mezi pronajímatelem a nájemcem upravuje občanský zákoník. Ten říká, že rozhodne-li se nájemce mít v pronajateémm bytě psa či jiné domácí zvíře, nesmí mu v tom pronajímatel bránit. Na druhou stranu pes nesmí například svým štěkotem obtěžovat jak pronajímatele, tak ostatní obyvatele domu.

Foto: Profimedia.cz

Do bytu se k nájemci nastěhovala dcera i se psem.

Článek

Na redakci se obrátil čtenář, který se dostal do problémů s majitelem bytu, který mu ho pronajal. Vadí mu, že se k němu nastěhovala dcera i se psem.

„Když jsem bydlel v pronajatém bytě sám, neměl jsem s panem domácím problémy. Přistěhovala se však ke mně dcera z rozvedeného manželství. Už tohle se majiteli bytu nelíbí, že nedal k bydlení dceři souhlas a tlačí na mne, abychom uzavřeli novou nájemní smlouvu. Pochopitelně chce více peněz. Teď ho dcera navíc rozčílila tím, že má u mě v bytě psa,” napsal čtenář.

Majitel prohlašuje, že psy ve svém domě nestrpí, a argumentuje tím, že mu nájemce v nájemní smlouvě před lety podepsal, že žádné domácí zvíře mít nebude. Hrozí mu  z tohoto důvodu výpovědí. „Nájemné řádně platím a nikdo ze sousedů si na psa nestěžuje. Může mě proto z bytu vyhodit?” ptá se čtenář.

Osobu blízkou můžete do bytu přijmout i bez souhlasu

„Občanský zákoník (zákon č. 89/2012 Sb.) tuto problematiku řeší v rámci definice, kdo jsou členové nájemcovy domácnosti. Pronajímatel sice má právo vyhradit si ve smlouvě o nájmu souhlas s přijetím nového člena do nájemcovy domácnosti, ale to neplatí, jedná-li se o osobu blízkou, kterou dcera nepochybně je,” upozornil právník Jan Dubenský.

Povinností nájemce však je poté, kdy přijme do své domácnosti nového člena, oznámit bez zbytečného odkladu pronajímateli zvýšení počtu osob žijících v bytě. Pokud tak ale neučiní ani do dvou měsíců od počátku změny, poruší závažným způsobem svou povinnost související s nájmem bytu a vystavuje se tak nebezpečí výpovědi.

Zvíře mít můžete, nesmí obtěžovat okolí

„Zákon pak v § 2258 výslovně uvádí, že nájemce má právo chovat v bytě zvíře, nepůsobí-li jeho chov pronajímateli nebo ostatním obyvatelům domu obtíže nepřiměřené poměrům v domě. Vyvoláli chov zvířete potřebu zvýšených nákladů na údržbu společných částí domu (například úklid chodby), nahradí nájemce tyto náklady pronajímateli,” upozornil Dubenský.

Dodal, že výhrada v uzavřené smlouvě, že se nepovoluje chov psa v bytě, je v rozporu se zákonným ustanovením, a proto neplatí.

Reklama

Související články

Jak je to s nájmem bytu, když nájemce zemře

Zemře-li nájemce, přechází nájem v některých případech na jiné osoby, ve většině případů na členy nájemcovy domácnosti. Původní nájem se však zkrátí na dobu...

Výběr článků

Načítám