Hlavní obsah

Experti: Zlevnění bytů láká víc ke koupi než k nájmu

Právo, Vladimír Čechlovský

Výrazné zlevnění cen bytů a proti tomu jen mírné snížení tržních nájmů láká víc ke koupi vlastního bydlení. Co zvolit, však není ani při tomto trendu vůbec jednoduchá otázka.

Foto: Arnika

ilustrační foto

Článek

„Nejde totiž v žádném případě jen mechanicky srovnávat měsíční splátku hypotéky s výší nájmů. Každý zájemce o vlastní bydlení musí vzít v potaz mnoho dalších faktorů,“ řekl Právu Jiří Fajkus, místopředseda představenstva společnosti Real Spektrum.

Podle jeho slov zejména rodinnou a finanční situaci, zda má člověk jistou práci, zda je ochoten riskovat a zadlužit se na velmi dlouhou dobu, a další faktory. 

„Pro mnoho lidí bude nájemní bydlení jedinou správnou cestou i za situace, kdy by byly splátky hypotéky ještě nižší,“ zdůraznil Fajkus.

Tomu, kdo má dobré předpoklady koupit s pomocí hypotéky vlastní byt, pak podle Fajkuse stojí za to využít dnešní levnější ceny bytů i hypoték, a pořídit si vlastní bydlení, i když to bude znamenat utáhnout si opasek.

„Člověk musí mít na paměti, že touto velkou životní finanční investicí může řešit mimo jiné i svou situaci ve stáří,“ upozornil Fajkus.

Jiným příkladem, kdy se nájem bytu může hodit, je třeba stav, kdy mladí lidé ještě nemají děti, začínají v zaměstnání a chtějí zkusit spolu žít. Později pak případně mohou uvažovat i o bydlení ve vlastním.

Nájmy dál klesnou 

Podle Fajkuse je důležité při rozhodování vzít v potaz i to, že pokles tržních nájmů se nezastaví a bude dál pokračovat.

„Ke konci loňského roku skončila regulace nájmů i ve zbylých krajských městech. Lze očekávat, že podobně jako tomu bylo u malých měst, tak i v krajských městech budou tržní nájmy dále klesat. Soudím, že klesnou v horizontu jednoho roku ještě o 10 až 15 procent,“ zdůraznil Fajkus.

Důvodem pro pokles tržních nájmů je především situace na trhu s byty. Neustále zvyšované regulované nájemné donutilo řadu nájemníků opustit své byty a přejít natrvalo do svých rekreačních obydlí nebo ke svým dětem. Neustále se nabízejí nové i luxusní byty a jejich kupci tak často uvolňují své běžné, standardní byty.

Vlastnictví je i závazek 

Odborníci upozorňují, že vlastnit byt znamená pro člověka i velký závazek. Někteří vlastníci například žijí v omylu, že po koupi bytu budou platit jen za elektřinu, plyn a další služby. Majitel ale platí i příspěvky do fondu oprav.

Ty mohou být dost velké, pokud je dům v zanedbaném stavu a musí se hodně opravovat. Na velké rekonstrukce domu, například zateplení, je nutné si vzít úvěr, který pak vlastníci splácejí mnoho let.

Vlastnictví bytu ale přináší i jiné starosti. Lidé se musí zajímat, co se děje v domě, chodit na shromáždění vlastníků a podílet se na hlasování o důležitých věcech. Bez aktivního přístupu vlastníků může vzniknout v domě chaos, bezvládí, což negativně ovlivní kvalitu bydlení v domě i nutné náklady spojené s jeho správou.

Co ukazuje srovnání 

I přes tyto souvislosti spojené s rozhodnutím o hypotéce je zajímavé aktuální srovnání cen bytů a pronájmů v krajských městech. Údaje k tomu nám poskytla společnost M reality.

„Kombinace snižování cen bytů v roce 2012 a rapidního poklesu úrokových sazeb u hypoték v současné době výrazně zvýhodňuje hypotéky oproti pronájmu. Rozdíly jsou dokonce v řádech několika tisíc korun. Například v Ostravě či Liberci hovoříme až o desetitisícových částkách za rok, které mohou lidé ušetřit splácením hypotečního úvěru oproti klasickému pronájmu,“ uvedl Miroslav Jonáš, obchodní ředitel M reality.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám