Hlavní obsah

Elektřina v lednu zdražila, domácnosti si připlatí stokoruny

Právo, Martin Procházka

Ceny elektřiny pro domácnosti se od ledna opět zvýšily. Někteří dodavatelé sice lákají zákazníky na nižší ceny, ale pravda je taková, že zlevnila jen jedna složka ceny. Za celkový účet domácnosti zaplatí více, ročně o stokoruny.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Dejte pozor i na to, kolik si dodavatel účtuje na stálých měsíčních platbách.

Článek

Jde o to, že dodavatelé zmiňují pouze jednu složku ceny, a to silovou elektřinu. Její cena na burze loni klesla, a tak ji mohli od ledna nabídnout o něco levněji. Protože ale opět výrazně vzrostl příplatek za podporu obnovitelných zdrojů, zejména fotovoltaiky, zaplatí lidé v součtu o trochu více.

Zatímco loni se na jedné spotřebované kilowatthodině podílela podpora obnovitelných zdrojů asi padesáti haléři, letos to je již o čtyřicet procent více, a lidé tak doplácejí na tyto zdroje celkem 70 haléři z každé kilowatthodiny. Zlevnění silové elektřiny v řádu jednotek procent tak zdražení jen zmírnilo.

Přesto lze ušetřit, a to pečlivou volbou dodavatele. Stále ale platí, že je dobré podrobně přečíst obchodní podmínky toho kterého dodavatele, abyste například na poplatcích, které jinde neúčtují, nakonec nezaplatili více, než činí uváděná úspora.

Nepřehledné ceníky 

Problém občas bývá i s tím, jak se orientovat v cenících dodavatelů na internetu. Například Centropol uvádí ceny s daní z přidané hodnoty, tedy ceny, které domácnosti zajímají, tak malým písmem, že je bez výrazného zvětšení téměř nelze přečíst.

Dalším nešvarem jsou kalkulačky na webových stránkách dodavatelů, které mají lidem „usnadnit“ volbu. V mnoha případech ale poskytují zkreslené informace, například tím, že do celkové ceny započítají jednorázovou slevu v řádu stokorun, která se již v dalších obdobích nebude opakovat.

Zejména u domácností s nižší spotřebou elektřiny potom může aktuální nabídka opticky vypadat velice lákavě. Kalkulačky také často vyberou jeden produkt dodavatele, který je zrovna nejvýhodnější, ale z dlouhodobého hlediska se vůbec nemusí vyplatit.

To je případ takzvaných fixních tarifů, u nichž si zákazníci nechají zafixovat cenu silové elektřiny na delší dobu. Kdo tak však například učinil loni, prodělal, neboť drtivá většina dodavatelů cenu této složky elektřiny snížila. I přesto je například při vyhledávání v cenové kalkulačce ČEZ nabízen jako výhodný právě tarif s fixací ceny.

Cenu kilowatthodiny jen tak nezjistíte 

Někteří dodavatelé, jako třeba ČEZ nebo Pražská energetika (PRE), zase na webu uvádějí pouze cenu ve své distribuční oblasti. PRE na to alespoň upozorňuje malým písmem v ceníku, ČEZ neupozorní vůbec.

Pro výpočet ceny mimo distribuční oblast těchto firem tedy musíte využít jejich cenovou kalkulačku, ta však u ČEZ vypočítá přibližnou roční cenu jen pro tarif FIX nebo Comfort.

Ti, kteří by rádi s konkurencí porovnali skutečnou cenu za kilowatthodinu, mají většinou smůlu. Cenu za kilowatthodinu nebo stálou měsíční platbu v jiné distribuční oblasti než ČEZ totiž v ceníku ani přes kalkulačku nezjistíte.

Nižší ceny u elektronických tarifů 

Trochu snížit celkový účet lze u firem, které nabízejí tarify s ovládáním přes internet. Ti, kteří si s počítačem rozumí a nehodlají využívat například infolinky dodavatelů nebo jim stačí elektronická faktura, mohou ročně pár stovek ušetřit.

Je také dobré dát pozor na to, kolik si dodavatel účtuje na stálých měsíčních platbách. Zejména u nižších spotřeb se totiž desetikorunové rozdíly za každý měsíc mohou na konečné faktuře podílet velkou měrou.

Reklama

Výběr článků

Načítám