Hlavní obsah

Dovolenou v Česku letos zvolila většina, vyšla výrazně levněji než v zahraničí

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř dvě třetiny Čechů si letos dovolily odpočinout od pracovních starostí a strávit několik dní i týdnů na dovolené. Valná většina však dala přednost poznávání krás naší země. Odpočinek v Česku je totiž výrazně levnější.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Dva ze tří Čechů oslovených v průzkumu agentury Nielsen Admosphere pro společnost Profi Credit už bylo letos na dovolené. Naprostá většina z nich (75 procent) během volných dní relaxovalo, třetina ji ale trávila aktivně na kole či se věnovala turistice.

I přesto, že nabídka zahraničních zájezdů je rok od roku bohatší, dovolenou v zahraničí strávil zhruba každý třetí Čech. Dvě třetiny pak daly přednost odpočinku v tuzemsku. Průzkum ukázal, že lidé preferovali především jih naší země, a to jak v Čechách, tak na Moravě.

Poznávání krás Čech i Moravy však nebylo jedinou motivací, proč se lidé rozhodli strávit své volno v tuzemsku. Mnohé z nich k tomu vedl i stav jejich rodinného finančního účtu, tuzemská dovolená je totiž řádově levnější. Respondenti, kteří letos strávili dovolenou v zahraničí, uváděli průměrnou vynaloženou částku na dovolenou ve výši 34 286 korun. Průměrná odhadovaná částka za dovolenou v Česku je přitom téměř o 20 tisíc korun nižší.

Vysoká poptávka po letních pobytech v České republice má podle odborníků ale více důvodů, například teplé počasí srovnatelné třeba se Středomořím nebo strach z terorismu a uprchlíků.

Ne půjčkám na dovolenou

Průzkum ukázal i velmi rozumný postoj Čechů k možnosti financovat nákladnou dovolenou prostřednictvím půjček. Při výběru dovolené si totiž uvědomili své finanční limity a nenechali se zlákat atraktivními nabídkami cestovních kanceláří nabízejícími drahé exotické dovolené, na které by si museli půjčit.

Podle výsledků průzkumu se průměrná částka za hlídání dětí o prázdninách dostala na částku 6807 korun

Podle aktuálního šetření je míra zadlužení českých domácností v souvislosti s dovolenými zcela minimální, půjčku na dovolenou si letos vzalo pouze jeden člověk ze sta.

„Je vidět, že Češi jsou v tomto ohledu rozumní a berou si půjčky na nezbytné věci, jakými jsou například oprava automobilu nebo domácího spotřebiče, které znenadání vypoví službu. Dovolená by měla kopírovat náš životní standard. Je nesmysl vzít si úvěr na exotickou dovolenou, a pak se kvůli pár dnům v ráji dostat do finančních problémů,“ uvedla Dana Hakavcová z Profi Credit.

Letní dětské aktivity za 7000 korun

Dva měsíce letních prázdnin dělají každoročně mnoha rodičům tzv. vrásky na čele, zajistit i zaplatit program pro jejich nezletilé děti, je často náročné. Tři pětiny respondentů využívají pomoci prarodičů či dalších příbuzných.

Zhruba polovina rodičů také uvedla, že svým dětem alespoň na část prázdnin zajistila jednu z forem hlídání, za kterou je nutno platit. Šlo především o letní či příměstské tábory (38 procent), v menší míře pak sportovní kurzy a soustředění (9 procent), jazykové kurzy a placené hlídání (shodně dvě procenta).

Podle výsledků průzkumu se průměrná částka za hlídání dětí o prázdninách dostala na částku 6807 korun. Celkem 95 procent oslovených prázdninové výdaje za děti uhradilo zcela z vlastních peněz. Pouze jedno procento dotázaných si na placené hlídání dětí vzalo půjčku a čtyři lidé ze sta využili jiný způsob úhrady, například příspěvek ze strany zaměstnavatele.

Anketa

Kde jste letos trávili letní dovolenou?
V tuzemsku
32,8 %
V zahraničí
38,1 %
Nikam jsem nejel/a
29,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 577 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi o dovolených v cizině platí hotově

Češi o dovolených v zahraničí stále platí hlavně hotovostí a platební kartu používají spíše jako rezervu. Vyplývá to z průzkumu ČSOB, který má Právo...

Výběr článků

Načítám