Hlavní obsah

Dodavatele energií změnilo od ledna 670 tisíc domácností

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dodavatele elektřiny nebo plynu změnilo od začátku roku do konce října celkem 670 tisíc domácností. Tempo změn, které lidé provádějí hlavně kvůli možným úsporám, sice zpomaluje, ale přesto bude letos asi rekordní. Podle průzkumu, který provedl v minulých dnech server Sfinance.cz na vzorku více než 1800 domácností, dodavatele měnili hlavně lidé ve Středočeském, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Dohromady se jednalo o 43 procent převodů. Důvodem je především to, že dominantní hráči v těchto krajích patří k těm dražším na trhu. Navíc zde žije mnoho lidí v rodinných domech, v nichž mají velké výdaje za plyn,“ řekl Právu Martin Špaček z Sfinance.cz.

Nejméně změn, pouze pět procent, podle Špačka provedli lidé v Karlovarském kraji a Jihočeském kraji. „Lidé zde nemají takovou potřebu operátora měnit,“ řekl Špaček.

Větší úspory u plynu

Lidé přechodem k jinému dodavateli podle Špačka ročně ušetří až několik tisíc korun. Mnohem výraznější úspory mohou podle průzkumu realizovat u plynu, kde při průměrné roční útratě 28 tisíc korun změnou dodavatele ušetřili až 24 procent, tedy 6800 korun.

U elektřiny činila úspora při průměrné roční platbě 22 600 korun až osm procent, tedy téměř 2000 korun.

Poměr domácností, které mění dodavatele plynu k domácnostem, které odcházejí k jinému dodavateli elektřiny, je podle Špačka asi 60:40. „Lidé častěji mění plyn, protože na této komoditě dokážou více ušetřit. Průměrně ročně uspoří 6450 korun, zatímco u elektřiny je průměrná roční úspora 1731 korun,“ prohlásil Špaček.

Aktivita velkých dodavatelů roste

Od poloviny letošního roku v meziročním srovnání počet změn dodavatele klesá. „Od poloviny roku dochází k poklesu množství převodů, protože se objevuje více vázaných smluv. Dramaticky se tak prodlužuje termín přechodu mezi dodavateli. Již nestačí jako dříve jen běžná výpověď.

Dalším důvodem je i zvýšená aktivita dominantních dodavatelů, kteří se klienty snaží držet u sebe, a proto v rámci retenčního procesu nabízejí benefity a klienty od změny dodavatele odrazují,“ dodal Špaček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám