Hlavní obsah

Do války mezi exekutory se překvapivě zapojila i Univerzita Karlova

Právo, Jindřich Ginter

Filozofická fakulta UK se obzvláště musí snažit, aby platila všechny své závazky v termínech, protože exekuce by v jejím případě byla zřejmě obzvlášť nekompromisní. Rozezlila si totiž Exekutorskou komoru ČR výzkumem, z jehož závěrů vyplývá, že exekutoři jsou nekomunikativní a v řadě případech působí jako amatéři. Zvláštní ale na tom je, že univerzita tak svým průzkumem přímo vstoupila do legislativní války o klienty, která už několik měsíců zuří mezi dvěma tábory uvnitř exekutorské komunity.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Ilustrační foto.

Článek

„Jen tři pětiny exekutorský úřadů u nás reagují na elektronickou poštu dříve než za týden. polovina ze všech dotázaných úřadů neprovádí tzv. mobiliární exekuce. Ty jsou nutné pro případ, kdy dlužník nemá ani dostatečný příjem, ani peníze na účtu či není majitelem nemovitosti,“ tvrdí FF UK.

Tato zjištění jsou podle závěrů jejího průzkumu varující „především v souvislosti se snahou Exekutorské komory ČR rozdělit vymáhání exekucí podle územního principu, kdy by si věřitelé již nemohli úřad vybrat, ale přiděloval by ho soud podle bydliště nebo sídla dlužníků.“

Hodnotili webové stránky a reakce na otázky

V průzkumu UK šlo o hodnocení kvality webových stánek úřadů, reakci na dotazy zaslané e-mailem a reakci na telefonické dotazování. Výzkumníci zjišťovali, jak rychle úřady reagují a jaký servis jsou schopny potenciálnímu klientovi nabídnout. Pouze 60 % elektronickou poštou oslovených subjektů zareagovalo do jednoho týdne. Ostatní později či vůbec. U telefonického dotazování reagovalo 81 % volaných úřadů.

„Možnosti poskytovaného servisu se úřad od úřadu výrazně lišily. Jen asi polovina z telefonicky dotázaných exekutorských úřadů je schopna zajistit věřiteli mobiliární exekuci, tj. zabavit dlužníkův majetek přímo v jeho bydlišti,“ uvedl Jiří Buriánek, vedoucí Katedry sociologie Filozofické fakulty, pod jehož vedením byl průzkum realizován.

UK: Naruší se tržní prostředí

„Přestože je z průzkumu evidentní, že dostupnost služeb u části úřadů není dostatečná, snaží se Exekutorská komora ČR prosadit zavedení tzv. principu teritoriality. Tato případná legislativní změna směřuje k omezení stávající celorepublikové působnosti exekutorských úřadů a k podvázání funkce tržního prostředí mezi exekutory,“ tvrdí Buriánek.

Proč to zrovna na FF UK vůbec řeší? ptá se komora

„Exekutorská komora má vážné pochybnosti o reálnosti prezentovaného průzkumu. Ačkoliv podle sdělení FF UK bylo kontaktováno 123 exekutorů, tedy prakticky všichni, není přes intenzivní snahu komory znám jediný úřad, který by byl údajnými výzkumníky kontaktován. Pochybnosti vyvolává i okolnost, že FF UK údajně zkoumá oblast exekucí, tedy oblast jí oborově velmi vzdálenou, a dokonce v rámci exekucí takové marginální a subjektivní oblasti jako je kvalita webových stránek či odpověď na emailový dotaz blíže neurčeného obsahu,“ reagovala mluvčí Exekutorské komory ČR Monika Zajícová.

Reklama

Související témata:

Související články

Mezi exekutory vypukla válka o klienty

Mezi exekutory vypukla válka o klienty. Někteří chtějí, aby jim byli ze zákona automaticky přidělováni věřitelé podle místa bydliště, jiní se tomu ostře brání...

Výběr článků

Načítám