Hlavní obsah

Do pěti let by mohli Češi ovládat své finance nejčastěji z mobilu

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen každý pátý Čech obsluhuje svůj bankovní účet přes aplikaci v mobilu. Ale už za pět let by mohly mobilní aplikace hned za internetovým bankovnictvím patřit k nejčastějším způsobům, jak budou Češi spravovat své osobní finance. Podle průzkumu STEM/MARK pro Air Bank si to myslí tři pětiny Čechů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

V současné době naprostá většina Čechů - devět z deseti oslovených - své finance spravuje prostřednictvím internetového bankovnictví. Pobočku ze stejného důvodu alespoň někdy navštíví dvě pětiny lidí.

Ovšem jen pětina z nás ovládá své účty přes mobilní aplikaci v telefonu nebo tabletu. To by se však mohlo do pěti let změnit. Tři z pěti dotázaných totiž předpokládají, že mezi nejběžnější způsoby se zařadí právě mobilní aplikace.

O internetovém bankovnictví si to myslí čtyři pětiny lidí, ale už jen podle každého sedmého osloveného zůstane mezi nejčastějšími způsoby i spravování účtu přes pobočku.

Foto: David Ryneš, Novinky

Jaké způsoby obsluhy bankovních účtů budou Češi za 5 let využívat nejčastěji

„Lidé budou mobilní aplikace používat stále více nejen pro získání přehledu o zůstatcích, ale i pro samotné placení. Z mobilu se stane jakási peněženka, se kterou zaplatíme v obchodech, na internetu nebo za veřejnou dopravu. Do internetového bankovnictví se pak budeme přihlašovat hlavně kvůli zakládání nových služeb nebo nastavení účtu,“ předpověděl budoucí vývoj Jan Čeřovský z Air Bank.

Snadná dostupnost i obavy o bezpečnost

Lidé nyní používají mobilní aplikaci své banky nejčastěji kvůli snadné dostupnosti, protože mobil nebo tablet mají na rozdíl od počítače častěji po ruce (75 procent).

Mezi další důvody patří rychlejší přihlášení k účtům (36 procent), jednodušší používání (31 procent) a rychlejší ovládání (29 procent). Každý pátý Čech má pak aplikaci v oblibě díky platbám přes QR kódy, které internetové bankovnictví oproti tomu mobilnímu většinou neumí.

Mezi těmi, kteří mobilní aplikaci své banky zatím nepoužívají, převažuje obava o bezpečnost (39 procent) a zvyk ovládat bankovnictví jiným způsobem (33 procent). Pětina lidí také uvedla, že nemá ve svém mobilu internet, a každý šestý oslovený nemá chytrý telefon vůbec. Pro 15 procent respondentů mobilní aplikace není přínosem, proto ji ani nepotřebují.

„Obavy o bezpečnost obvykle plynou ze dvou důvodů. Někdo se bojí, že telefon ztratí a k jeho účtu se pak dostane někdo cizí. Přihlášení do mobilní aplikace ale vyžaduje heslo a bez něj se do ní nikdo nedostane a platbu neprovede. Druhou obavou bývá útok na aplikaci zvenčí a její prolomení. Ani o to se není třeba strachovat, protože bankovní aplikace jsou dnes vysoce technologicky a funkčně zabezpečené,“ dodal Čeřovský.

Anketa

Jaký způsob obsluhy bankovních účtů bude podle vás v Česku za 5 let nejběžnější?
Internetové bankovnictví
73,3 %
Mobilní aplikace
17,5 %
Pobočka
7,5 %
Videobankéř
0 %
Telefonické bankovnictví
0,8 %
Sociální média
0,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 120 čtenářů.

Reklama

Související články

Stále více lidí nakupuje přes internet

Obliba nákupů na internetu v Česku stále roste. Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) nakoupilo v roce 2015 přes internet alespoň jednou 45 procent...

Výběr článků

Načítám