Hlavní obsah

Do konce prázdnin velké firmy propouštět nebudou. Malé však ano

Právo, kk

Sedm z deseti zaměstnavatelů zatím své zaměstnance nepropouštělo a ani to nemají v nejbližší době v úmyslu. Propouštět se ale chystají malé firmy. Vyplývá to z šetření Hospodářské komory ČR mezi 790 podniky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Propouštět zaměstnance nebudou zejména firmy ve stavebnictví, jehož rozvoj je dlouhodobě brzděn nedostatkem pracovní síly s odpovídající kvalifikací, 86 procent respondentů v tomto oboru nepropouštělo a ani to v následujících dvou měsících neplánuje. Stavebnictví má navíc během letních měsíců hlavní sezonu.

Propouštět se zatím nechystají ani zaměstnavatelé v osobních službách. Týká se to zejména těch, kteří se orientují na drobné spotřebitele, např. kadeřnictví, květinářství apod. Z respondentů, kteří uvádějí, že v příštích dvou měsících sníží stav zaměstnanců, jich většina propustí nejvýše každého desátého pracovníka.

Pandemie změnila pracovní trh

Finance

Propouštění 30 a více procent zaměstnanců se bude týkat hlavně podniků působících v oblasti cestovního ruchu.

Ve zpracovatelském průmyslu, který je klíčovým sektorem tuzemského hospodářství, je zaměstnavatelů s takovým negativním výhledem minimum.

Na podzim klesne poptávka

Vzhledem k negativnímu vývoji české ekonomiky v posledních měsících, opožděné reakci trhu práce na vývoj ekonomiky i k současným vládním programům hospodářská komora očekává snížení domácí a zahraniční poptávky hlavně v podzimních měsících.

Rovněž více než dvě pětiny podnikatelů předpokládají, že se do konce roku sníží poptávka po jejich zboží či poskytovaných službách.

Nezaměstnanost v červenci stoupla na 3,8 procenta, bez práce je nejvíce lidí od února 2018

Ekonomika

„Největší obavy z poklesu poptávky mají malé a střední podniky do 250 zaměstnanců. V tomto segmentu zaměstnavatelů má obavy z poklesu poptávky téměř každá druhá firma.

V odvětvovém pohledu panují největší obavy u provozovatelů stravovacích a ubytovacích zařízení. Nicméně určitá opatrnost je žádoucí i pro zpracovatelský průmysl,“ stojí v prohlášení hospodářské komory.

Reklama

Související články

Pandemie změnila pracovní trh

Ztráta jistot, důraz na nové dovednosti, potřeba moderních technologií a nové výzvy – to jsou hlavní dopady nemoci covid-19 na pracovní trh v Česku.

Mladí chtějí prací trávit méně času

Nejdůležitějším aspektem při výběru práce je pro mladé Čechy rovnováha mezi pracovním a osobním životem, novým trendem pak je flexibilní pracovní doba a práce...

Výběr článků

Načítám