Hlavní obsah

Dluhy začínají Čechy učit lépe rozumět penězům

Právo, Jindřich Ginter

Značná zadluženost domácností i potřeba rychleji reagovat na nečekané výpadky v příjmech vedou Čechy k tomu, že se snaží lépe orientovat v penězích a nabídkách finančních produktů. I tak je finančně vysoce gramotný jen každý pátý Čech.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Přes 60 procent lidí se solidně orientuje v oblasti financí a ekonomiky, přičemž nejlepší znalosti respondenti prokázali v oblasti makroekonomiky a pojištění,“ konstatuje se v závěrech výzkumu agentury STEM/MARK, která ho realizovala na základě požadavku ČSOB.

Více než pětina Čechů je vysoce finančně gramotná. Přes 30 procent lidí má alespoň základní znalost finanční oblasti a pouze pro osm procent dotazovaných je svět financí zcela neznámý.

„Nejmenší znalost prokázali respondenti v oblasti spořicích a investičních produktů. Naopak u úvěrů si lidé vedli poměrně uspokojivě. Nejlepšího výsledku dosáhli respondenti v pojištění a makroekonomice,“ komentoval výsledky výzkumu Ondřej Škorpil z ČSOB.

Průzkum, který probíhal od letošního července do září, je první svého druhu u nás především proto, že se komplexně zaměřil na účty, platební styk, úvěrové, spořicí a investiční produkty, pojištění a makroekonomiku.

Téměř čtvrtina lidí je zranitelná

Ukázalo se, že podíl finančně zranitelných, což je typicky starší člověk s nízkým příjmem a nízkými finančními znalostmi, činí kolem 23 procent. Podíl tzv. lehkovážných, tedy mladý člověk s vysokým příjmem, vyučen, který nemá přehled o bankovních produktech ani o svých financích, je 13 procent.

Téměř 80 procent domácností si odkládá část příjmu stranou, třetina pravidelně. Polovina domácností by bez hlavního příjmu nevydržela déle než tři měsíce. Třetina dotázaných neví, jak by se zachovala v případě tísně.

Především rychlé spotřebitelské půjčky na cokoliv bez ověřování bonity tisíce lidí pořádně vyškolily. Stejně tak i bankovní spotřebitelské úvěry, u nichž ještě donedávna zcela běžně byly poplatky bank šikovně skryty, klient je ve splátkovém kalendáři neviděl, a to, že půjčenou částku přeplatí třeba i o třetinu více, poznal, až když chtěl úvěr splatit předčasně.

Pozor na poplatky při dřívějším splacení

Na stotisícový úvěr se šestiletou splatností vám v situaci, kdy ho chcete zaplatit najednou po roce, přijde třeba sankční poplatek kolem šesti tisíc a další administrativní poplatek přes dvacet tisíc navíc.

Samozřejmě tyto poplatky a náklady vždy byly a jsou uváděny v obchodních podmínkách, nicméně si je mnozí lidé nepřečtou pozorně – třeba, když si kupují auto. Některé úvěrové společnosti již dnes své karty alespoň částečně odhalují, a tyto náklady, tedy svůj zisk, přímo do splátkového kalendáře uvádějí.

Státní měření finanční gramotnosti

Ministerstvo financí a Česká národní banka (ČNB) už před dvěma měsíci oznámily, že chtějí zatočit s finanční negramotností Čechů, která podle ČNB a ministerstva mnohé lidi dostala do dluhové pasti.

„Krize potvrdila, kam až může dojít nedokonalá znalost produktů v dnes již prakticky zcela virtuálním světě financí. Nekalé praktiky nestačí zakazovat a pokutovat, ale je třeba naučit lidi, jak se bránit,“ odůvodnila státní měření finanční gramotnosti členka bankovní rady ČNB Eva Zamrazilová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám