Hlavní obsah

Dluhy v lidech vzbuzují silné emoce, převažuje vztek a smutek

Novinky, bab

Dluhy mají na to, jak se člověk cítí, velký vliv. Co konkrétně dlužník prožívá, závisí především na tom, v jaké fázi svého dluhového příběhu se právě nachází. Převažují negativní pocity, hlavně vztek, smutek či beznaděj. Naopak na to, jak se člověk cítí, výše dluhu vliv až tolik nemá.

Foto: Profimedia.cz

Lidé, kteří řeší dluhové potíže, se nejčastěji potýkají s pocitem vzteku, smutku a beznaděje.

Článek

Vyplývá to ze zjištění společnosti APS Holding zabývající se správou pohledávek, která se s emocemi dlužníků denně setkává.

Lidé zpětně považují dluhy za špatný nápad

I přesto, že většina lidí považuje dluhy za běžnou věc, v souvislosti s nimi si nejčastěji vybavují slova jako „hrůza” a „exekuce”. Zpětně se dívají na půjčky jako na „špatný nápad” a „litují vlastní hlouposti”. Takto dluhy vnímají  hlavně lidé s nižšími příjmy, kteří je vidí všude kolem sebe.

Dluh sám o sobě podle nich ještě nemusí být problém. Převážná část spotřebitelů má v okamžiku podpisu smlouvy o půjčce pocit, že tento konkrétní dluh řádně splatí.

„Pro některé klienty není dluh u naší společnosti jediným finančním problémem, který řeší. Dluh u více institucí mají zhruba tři čtvrtiny z nich. Izolované dluhy jsou typické pro oběti podvodů. Nejčastěji mají zadlužené osoby dluh u dvou až tří společností. Máme ale zkušenost i s kumulací až deseti půjček v jednom období,“ upřesnil Martin Hubáček ze společnosti APS.

Dluhy: vztek, smutek, stud, ale i naděje

Nejvíce mužů a žen, kteří řeší dluhové potíže, se potýká s pocitem vzteku. Nejčastěji se zlobí sami na sebe, že byli tak hloupí a udělali či podepsali něco, co neměli. Vyčítají si, že to nechali dojít tak daleko a včas nekomunikovali. Terčem jejich zloby jsou i podvodníci, kteří je mnohdy do svízelné situace dostali.

Lidé často cítí smutek z nedostatku peněz a z toho, že si nemohou nic pořídit. Obávají se samoty a připadají si jako v začarovaném kruhu. Mají strach, že je kvůli dluhům může opustit rodina, bez které to finančně nezvládnou a propadnou se ještě hlouběji. Nezřídka se u zadlužených osob objevuje pocit studu před svou, ale hlavně partnerovou rodinou. Často svoje finanční problémy dlouho tají, protože se bojí odsouzení. Velmi se jim uleví, když zjistí, že je rodina neodepsala a dokonce to pro ně může být impulsem pro zahájení splácení.

Typické je rovněž střídání pocitů naděje s beznadějí. Zadlužení lidé se snadno dostávají do stavu, že už neví kudy kam a bojí se, že to neustojí. Občas se naopak objevuje pocit euforie, že to jednou skončí a splatí dluh nebo vyhrají ve Sportce, případně si najdou druhou práci a budou moci rychleji svoje závazky splácet.

Emoce závisí na fázi dluhového příběhu

Tak jako v případě traumatizujících událostí (například těžká nemoc, rozvod) prochází člověk v případě dluhu pěti stádii. Jednotlivé fáze, kdy se nemocný nebo traumatizovaný člověk vyrovnává s těžkou realitou, popisuje psychologický model Kübler-Rossové, známý též jako pět fází smutku či umírání, který charakterizuje pět oddělených fází v rámci procesu vyrovnávání se se smutkem či tragédií.

V případě dluhů jsou stádia výrazně patrná u osob, které se staly obětí podvodů. Tito lidé spadli do dluhů najednou a nečekaně, zatímco ostatní si dluhy sami vytvořili a měli možnost se na závazek vnitřně připravit. Mnohdy se ale seběhne něco neočekávaného, člověk přijde o práci, dojde k rozvodu manželů, přihodí se zranění, kvůli kterému nemůže člověk vykonávat svou práci, a i když dluh plánoval, je postaven do situace, se kterou nepočítal.

První fáze dluhu
Zadlužená osoba cítí šok, k dluhu se staví odmítavě a popírá ho. Dominuje překvapení, do jaké výše nebo stadia se dluh dostal a snaží se problém vytěsnit z mysli. U podvodů věří, že se vše vysvětlí a nebude muset nic platit. V této fázi je velmi těžké s dlužníkem komunikovat.
Druhá fáze dluhu
Pro tuto fázi je typický hněv a zlost. Zadlužená osoba se zlobí především na sebe, že se do takové situace dostala, ale také na banky a jejich vysoké úroky a poplatky a v neposlední řadě také na agentury, jež po nich chtějí peníze, které nemá.
Třetí fáze dluhu
Prostřední fáze dluhového příběhu je ve znamení vyjednávání a smlouvání. V tomto stadiu člověk ještě stále doufá, že dluh nebude muset platit. Věří, že se dluh ztratí nebo promlčí, banka zkrachuje, dotyčný vyhraje ve Sportce. Právě v tomto období se zadlužená osoba nejčastěji zapírá a nekomunikuje.
Čtvrtá fáze dluhu
V této fázi přijde zadlužené osobě nemožné a dlouhé dluh splatit, a tehdy upadá do deprese. Uvědomuje si, že bude muset šetřit, začne se bát o svou práci. Zde je velmi důležitá pomoc rodiny a podpora blízkých. Pokud podpora zafunguje, je zde patrná velká snaha situaci řešit.
Pátá fáze dluhu
Poslední fáze znamená přijetí reality a zahájení splácení. Člověk se s dluhem už dokáže vyrovnat.

Anketa

Trápí vás vaše dluhy?
Ano
67,4 %
Ne
32,6 %
Celkem hlasovalo 2730 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám