Hlavní obsah

Daně: při slevě na vyživovanou manželku postupujte obezřetně

Právo, Vladimír Čechlovský

I letos se řada čtenářů Práva a Novinek.cz ptá na slevu na vyživovanou manželku (manžela), která neměla za loňský rok vlastní příjmy vyšší než 68 tisíc korun hrubého. Není se co divit, sleva na dani ve výši 24 840 korun za rok je vždy významným přínosem pro rodinný rozpočet. Při posuzování nároku na tuto slevu je ale třeba postupovat obezřetně.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

Které příjmy se započítávají

Lidem se už víceméně vžilo, že do vlastních příjmů se započítávají důchody všeho druhu, podpora v nezaměstnanosti, nemocenská, náhrada mzdy při pracovní neschopnosti, příjmy za ošetřování člena rodiny, mateřská a jakékoli výdělky (hrubé příjmy nesnížené o výdaje) ze zaměstnání, podnikání či pronájmu.

Méně se ví, že do limitu se ale také započítávají i příjmy z prodeje nemovitostí, aut, cenných papírů, byť jsou od daně osvobozeny. Na tento problém narazila například čtenářka na rodičovské dovolené, na niž manžel uplatňuje slevu jako na vyživovanou manželku. Ta ale loni prodala nemovitost zděděnou po matce. Z příjmů z prodeje této nemovitosti sice nebude platit daň z příjmů, protože – když se připočte doba vlastnictví domu v majetku zůstavitelky – naše čtenářka splňuje podmínku vlastnictví domu pět let.

Příjmy z prodeje se jí ale započítají do jejích vlastních příjmů, takže její manžel za rok 2012 na ni nemůže uplatnit slevu na dani.

Jak při pronájmu osobního auta

Lépe dopadla jiná čtenářka na rodičovské dovolené, která spolu se svým manželem loni pronajímala osobní auto, které patří do společného jmění manželů. Paragraf 35ba zákona o dani z příjmů totiž v poslední větě umožňuje, aby „u manželů, kteří mají majetek ve společném jmění manželů, se do vlastního příjmu manželky (manžela) nezahrnoval příjem, který plyne druhému z manželů nebo se pro účely daně z příjmů považuje za příjem druhého z manželů“. To je zde splněno, protože příjem z pronájmu auta zdaňuje ve svém přiznání manžel.

Pro úplnost dodejme, že do limitu se naopak nepočítají například dávky státní sociální podpory (přídavky na děti, rodičovský příspěvek, příspěvek na bydlení, porodné, dávky pěstounské péče, pohřebné), dávky osobám se zdravotním postižením, sociální služby (např. příspěvek na péči), příjem plynoucí z důvodu péče o blízkou nebo jinou osobu, která má nárok na příspěvek na péči, dávky pomoci v hmotné nouzi či stipendium studenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám