Hlavní obsah

Daň z nemovitostí ve stejném kraji se bude od ledna platit u jednoho úřadu

Právo, Vladimír Čechlovský

Lidé, kteří mají více nemovitostí a ty se přitom nacházejí na území jednoho kraje či Prahy, budou od ledna 2013 platit daň z domu, bytu či pozemku a podávat případné přiznání jen jednomu úřadu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Dnes jsou pro jejich nemovitosti příslušné ty finanční úřady, v jejichž obvodu působnosti nemovitost leží. Nyní tak poplatníci musí často komunikovat se dvěma i více finančními úřady.

„Ke zjednodušení dochází v souvislosti s nabytím účinnosti zákona o finanční správě ČR,“ řekla tisková mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Homolová.

Správu daně z nemovitostí bude od příštího roku totiž vykonávat 14 finančních úřadů (FÚ) se sídly v krajských městech a v Praze, a to prostřednictvím svých územních pracovišť (dnešních finančních úřadů). Lidé se budou obracet přímo na příslušné územní pracoviště finančního úřadu, kde bude spis za všechny nemovitosti v kraji uložen.

Sami v souvislosti s touto změnou nemusí udělat nic. „Sloučení spisů do jediného se provede z úřední moci, lidé nemusí dělat nic,“ potvrdila Homolová.

Dozvědí se to v dubnu či květnu

Většina poplatníků ani nebude muset sama zjišťovat, pod které územní pracoviště FÚ nově patří. „Dozvědí se to ze složenek pro zaplacení daně z nemovitostí za rok 2013, které dostanou poštou v průběhu dubna či května,“ uvedla Homolová.

To ale neplatí pro toho, kdo bude povinen podat v lednu přiznání k dani. Například proto, že letos nějakou nemovitost nabyl nebo prodal část pozemku.

A jak poplatník, který má více nemovitostí v jednom kraji, nyní pozná, pod které územní pracoviště finančního úřadu patří? Mohou nastat dvě základní situace

Jestliže má poplatník v kraji, v němž má více nemovitostí, také pobyt, bude daň spravovat územní pracoviště, v jehož obvodu je místo pobytu nebo sídlo poplatníka. Místo pobytu je tady prioritní

Příklad: Pan Vodrážka má místo pobytu v Benešově ve Středočeském kraji. Vlastní tři nemovitosti, které se nacházejí v územní působnosti dnešních FÚ v Benešově, FÚ v Kladně a FÚ v Příbrami. Až dosud podával přiznání a platil daň třem finančním úřadům.

Od ledna 2013 se stane jediným správcem daně u všech těchto nemovitostí Finanční úřad pro Středočeský kraj a sloučený spis bude uložen na územním pracovišti v Benešově, v jehož obvodu má poplatník místo pobytu. Pouze s tímto územním pracovištěm bude pan Vodrážka komunikovat – podávat přiznání a platit daň.

Poplatník nemá v kraji pobyt

Nemá-li poplatník místo pobytu v příslušném kraji, ale vlastní zde více nemovitostí, které spadají do působnosti jediného dnešního finančního úřadu, zůstává vše při starém. FÚ se jen přejmenuje na územní pracoviště.

Nemá-li fyzická osoba místo pobytu v příslušném, kraji, ale nemovitosti dnes spadají do působnosti několika dnešních finančních úřadů, poplatník bude komunikovat s tím územním pracovištěm, v jehož obvodu působnosti má stavbu.

Vlastní-li více staveb, pak má prioritu územní pracoviště, kde se nachází obytný dům, není-li dům, pak je určující místo bytu, následuje stavba pro rodinnou rekreaci a poté garáž.

Příklad: Pan Zelený má místo pobytu v Plzni a vlastní obytný dům v Benešově a byt v Kladně. Správcem daně z těchto nemovitostí bude od ledna Finanční úřad pro Středočeský kraj, konkrétně územní pracoviště v Benešově, kde má pan Zelený obytný dům.

Má-li poplatník v jednom kraji více nemovitostí, ale jde pouze o pozemky, pak bude pro něho příslušné to územní pracoviště, které finanční úřad určí.

Při jedné nemovitosti podle místa bydliště

Pro lidi, kteří mají jen jednu nemovitost v daném kraji či v Praze, se nezmění zpravidla nic.

Pouze v případě, kdy mají bydliště odlišné od místa, kde se nachází jejich nemovitost, bude k dani z nemovitosti příslušné to územní pracoviště, v jehož obvodu poplatník bydlí, nikoli kde má nemovitost.

Příklad: Paní Fialová bydlí v Praze 1 v nájemním bytu a rodinný dům v Praze 6, který před časem zdědila, pronajímá.

Až dosud byl pro rodinný dům příslušný FÚ v Praze 6, nyní to bude územní pracoviště FÚ v Praze 1 kvůli místu pobytu paní Fialové.

Anketa

Usnadní vám sloučení povinnosti platit daň z nemovitostí jen na jednom úřadě život?
Ano
13,7 %
Ne
86,3 %
Celkem hlasovalo 6115 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám