Hlavní obsah

Čokoláda jako valentýnský dárek, který vydělá. Vyplatí se investovat do akcií výrobců

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čokoláda patří tradičně mezi nejčastější valentýnské dárky. Při výběru této pochoutky většina Čechů sáhne buď po čokoládách vyrobených u nás, případně po německých či polských produktech. Ovšem v současné době se vyplatí investovat i do akcií tradičních výrobců. Lindt, Mondelez či Nestlé si totiž od prosince na burzách připsaly přes 10 procent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Ukázala to analýza investičních expertů UniCredit Bank.

Češi podle statistik patří ve spotřebě čokolády mezi evropský průměr. I přesto, že většinu zkonzumované čokolády vyrobí globální producenti u nás doma, do České republiky se loni dovezlo téměř 93 tisíc tun sladké pochoutky.

„Češi kupují zahraniční čokolády především z Německa a Polska. Z každé z těchto zemí pochází více než pětina dovozu. Naopak ze známých „čokoládových“ zemí, jako je Belgie a Švýcarsko, se dováží jen o něco více než desetina  čokoládových cukrovinek,“ vysvětlil mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek.

Dovoz čokolády do České republiky v roce 2016 (% objemu)
Německo22,0 %
Polsko20,9 %
Belgie11,8 %
Slovensko11,1 %
Velká Británie9,4 %
Rakousko8,5 %
Maďarsko4,5 %
Itálie3,6 %
Nizozemsko3,4 %
Francie1,2 %
Ostatní3,6 %
Zdroj: Eurostat

Právě na Valentýna může být ten nejlepší čas ulomit si nejen kousek z tabulky čokolády, ale také trochu osladit svůj nebo partnerův investiční život. Hodnota akcií nejznámějších výrobců čokolády totiž stále roste.

Akciím čokoládových firem se daří

„Ten, kdo počátkem prosince 2016 přikoupil do svého portfolia akcie společnosti Lindt, se dnes raduje z více jak 14procentního nárůstu jejich hodnoty,” upozornil Aleš Mátl, investiční stratég UniCredit Bank.

Podobně jsou na tom akcie firmy Nestlé, které se aktuálně pohybují okolo 10 procent nad svými hodnotami z počátku prosince. V případě Nestlé ale produkty z čokolády představují pouze necelou desetinu podílu na celkových tržbách.

Ve stejném období posílily o zhruba 10 procent také akcie společnosti Mondeléz International, která je českým spotřebitelům známá především díky výrobkům Milka nebo Toblerone.

„Zkušenější investoři pak mohou vyzkoušet investování do kakaových bobů, většinou volí formu indexových certifikátů nebo ETF (exchange traded funds – burzovně obchodované fondy),“ dodal Mátl.

Reklama

Výběr článků

Načítám