Hlavní obsah

Co si ohlídat při změně dodavatele plynu a elektřiny

Právo, Novinky, bab, svj

Průzkumy ukazují, že valná většina české populace se neorientuje v aktuální nabídce dodavatelů energií ani v možnostech přechodu od jednoho ke druhému i podmínkách, které je třeba dodržet. Změna dodavatele přitom nemusí být nijak náročná. Přinášíme několik tipů a rad, jak při změně dodavatele postupovat i na co si dát pozor.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Dodavatelé energií jsou velmi aktivní v komunikaci svých výhodných nabídek v médiích. Úspora desítek procent a tisíců korun ročně však v reálu nemusí být skutečná. Proto se rozhodně nevyplatí jednat zbrkle, každý spotřebitel má možnost si aktuálně nejvýhodnější nabídky porovnat prostřednictvím různých kalkulaček energií, kterých je na internetu celá řada.

„Využít můžete např. kalkulator.tzb-info.cz, který doporučuje i regulátor trhu ERÚ. Do kalkulátoru zadáte vaše PSČ a výši roční spotřeby, kterou najdete na poslední faktuře. Zobrazí se vám nabídky seřazené dle cenové výhodnosti. Ale zde pozor. Ne vždy se vyplatí vybírat pouze na základě nejnižší ceny, za kterou se často skrývají několikatisícové sankce za předčasné ukončení smlouvy, nebo se jedná o krátkodobou akční nabídku a po roce budete muset změnu dodavatele opět řešit. Doporučujeme zaměřit se spíše na nabídky se smlouvami na dobu neurčitou, které vás k ničemu neuvazují,” uvedl Jan Sýkora ze společnosti MND.

Změnu si dobře naplánujte

Platby za bydlení a energie tvoří podle údajů Českého statistického úřadu největší částku v rodinném rozpočtu (21 procent). Jednotliví dodavatelé energií nabízejí díky konkurenčnímu boji poměrně rozdílné podmínky.

Proto se vám vyplatí udělat si o nich přehled, a změnou tak ušetřit i několik tisíc korun ročně. Rozdíly v cenách jsou u plynu větší než u elektřiny, protože významnější část ceny tvoří neregulovaná tržní složka.

„U plynu představuje obchodní část ceny, tedy ta neregulovaná, kterou si stanovuje každý dodavatel sám, asi 70procentní podíl. U elektřiny je to o něco méně, zhruba 45 procent. Obchodní část ceny si dodavatel stanovuje na základě vývoje cen komodity na trhu a také podle výše své marže. Výsledná cena se tak může mezi dodavateli i mezi jednotlivými nabízenými produkty výrazně lišit. Proto stojí za to, si ceny na trhu porovnat,” dodal Sýkora.

Než se pro případnou změnu rozhodnete, zjistěte si nejprve, jakou smlouvu se stávajícím dodavatelem máte i jaké jsou její podmínky.

I přesto, že jsou mnozí spotřebitelé přesvědčeni o tom, že jejich smlouva je na dobu neurčitou, opak je pravdou. Ve chvíli, kdy se rozhodnou pro přechod k jinému dodavateli, zjistí, že mají smlouvu na dobu určitou, a navíc jsou s ní spojeny nemalé sankce za její předčasné ukončení.

Odstoupit od smlouvy na dobu neurčitou by neměl být problém, u smlouvy na dobu určitou je třeba si včas její ukončení naplánovat.

Zjistěte si tedy, jak dlouho dopředu musíte podat nesouhlas s jejím prodloužením, a všechny dokumenty pak včas vyplňte. V opačném případě vám totiž dodavatel smlouvu automaticky prodlouží na další období. U všech druhů smluv ale počítejte s určitou výpovědní lhůtou, která se u jednotlivých dodavatelů může lišit řádově o měsíce.

Nevažte se na příliš dlouho

Někteří dodavatelé používají různé praktiky ve snaze zabránit svým zákazníkům v přechodu k jinému.

Například jim odmítají sdělit, kdy jim skončí smlouva. Podle energetického zákona však máte při uskutečňování volby dodavatele právo na pravdivé a úplné údaje o své smlouvě.

Ceny energií se mění celkem často, a proto odborníci nedoporučují vázat se na jednoho dodavatele na dlouhou dobu. Rozhodně byste měli před podpisem smlouvy zvážit, zda se chcete uvázat ke smlouvě na dobu určitou.

„Obecně doporučujeme, aby si spotřebitelé nesjednávali smlouvu na dobu určitou v délce přesahující jeden rok,“ uvedl vedoucí právního oddělení dTestu Lukáš Zelený.

Pokud by totiž došlo k celkovému poklesu cen a vy byste měli dlouhý úvazek, další změně by mohla bránit tučná pokuta za předčasnou výpověď smlouvy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám