Hlavní obsah

Česku hrozí odliv investorů a nárůst daňových úniků

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česku hrozí díky neprůhlednému rozhodování státní správy a slabé justici odchod přímých zahraničních investorů a nárůst daňových úniků. Varuje před tím Analýza konkurenceschopnosti ČR, vypracovaná ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO).

Foto: Milan Malíček, Právo

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa je hlavním iniciátorem značně kritické Analýzy konkurenceschopnosti ČR, která vychází z řady mezinárodních srovnávacích studií.

Článek

„Je zde riziko přesunutí investic do jiných zemí po vypršení daňových prázdnin a jiných investičních pobídek. Další hrozbou je zneužívání exotických jurisdikcí k daňovým únikům,“ konstatuje se mimo jiné v Analýze konkurenceschopnosti ČR.

Negativní je nízká úvěrová efektivita bankovního sektoru a neochota bank poskytovat investiční kapitál.
Analýza konkurenceschopnosti ČR vypracovaná pod vedením Martina Tlapy ministerstvem průmyslu a obchodu

Analýza připravovaná pod vedením náměstka ministra průmyslu Martina Tlapy a ředitele státní exportní agentury CzechTrade Ivana Jukla mimo jiné zdůrazňuje „vysokou korupci, zneužívání veřejných fondů a nízkou transparentnost rozhodování státní správy". Za hrozbu považuje vysokou závislost exportu, jenž je orientován z drtivé většiny na automobilový průmysl.

„Výstražná kontrolka by měla svítit naplno, neboť pouhých čtyřicet ze všech pěti tisíc vývozních položek tvoří více než polovinu celkového objemu našeho exportu. A těchto čtyřicet položek se většinou váže na automobilový průmysl, přičemž navíc většina exportérů je závislá na zahraničních investorech,“ tvrdí šéf CzechTrade Ivan Jukl.

Na tapetě jsou i banky

„Negativní je nízká úvěrová efektivita bankovního sektoru, neochota bank poskytovat investiční kapitál a nedostatečně tržní prostředí v bankovním sektoru,“ konstatuje se překvapivě v analýze MPO. Dále s odvoláním na studii OECD tvrdí, že regulace investičního prostředí v nových členských státech EU, včetně Česka, je výrazně restriktivnější, než v původní patnáctce.

V ČR je téměř vyloučené bez pomoci specialisty správně zaplatit daně nebo založit obchodní společnost.
Analýza MPO

„Za necelé dva roky se sice podařilo snížit administrativní zátěž o osm procent, což podnikatelům každoročně ušetří šest miliard korun, ale naproti tomu v ČR je téměř vyloučené bez pomoci specialisty správně zaplatit daně nebo založit obchodní společnost,“ shrnuje analýza.

Nejlepších výsledků podle studie dosahují oblasti, které jsou „nejvíce vzdáleny od domácího politického, administrativního a soudního vlivu.“

Za další negativa označuje nízký věk dobrovolného odchodu do důchodu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám