Hlavní obsah

Češi spořili nejvíce za deset let

Právo, svj

České domácnosti si loni spořily více než v předchozích letech. V loňském čtvrtém čtvrtletí dokonce míra jejich úspor dosáhla 15,1 procenta, což je nejvyšší údaj od roku 2010.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Upozornil na to ekonom Lukáš Kovanda. Současně ale doplnil, že rok 2010 byl ovšem citelně poznamenán dopady světové finanční krize.

Rostoucí míra úspor značí, že lidem rostly příjmy rychleji než výdaje. Podle Kovandy se tak dělo po celý rok, snaha odkládat si na horší časy však gradovala právě v jeho posledních třech měsících. Průměrná míra úspor loni dosáhla úrovně 13,2 procenta a byla tak nejvyšší od krizového roku 2009.

Krvácející americká ekonomika dostane největší finanční injekci v dějinách

Koronavirus

Umožnily to rychle rostoucí výdělky, dané řadou let ekonomické prosperity a utaženou situací na trhu práce. „Zřejmě se také projevily signály o možném přicházejícím ekonomickém útlumu,“ dodal Kovanda.

Koronavirus v datech: Může se testovat víc?

Koronavirus

V mnoha domácnostech ale dostatečné úspory nejsou, často ani nemají příliš šanci si je vytvářet. Jde například o některé matky samoživitelky. Teď může citelný výpadek příjmů kvůli koronaviru podle různých odhadů postihnout více než 400 tisíc lidí. Březnový průzkum agentury Ipsos pro Modrou pyramidu ukázal, že každá pátá domácnost se svými financemi vůbec nevystačí a žádné úspory nemá.

Anketa

Kolik jste uspořili v loňském roce?
Vůbec nic.
20,3 %
Méně než 10 000 Kč.
5,9 %
10 000 až 30 000 Kč.
11,5 %
Více než 30 000 Kč.
62,3 %
Celkem hlasovalo 5004 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám