Hlavní obsah

Češi si navzájem nevěří, sehnat ručitele na půjčku je problém

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sehnat ručitele za půjčku nebo úvěr je čím dál tím větší problém. Stále více ručitelů si uvědomuje, co kvůli kamarádovi riskují, a v případě nesplácení závazku je může následná exekuce připravit i o střechu nad hlavou. Zadluženost lidí totiž stále roste a už přesahuje bilión korun.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Když jde o peníze, Češi přestávají důvěřovat i svým blízkým a známým, neboť řada lidí se právě při ručení za někoho blízkého v předchozích letech spálila. Vyplývá to z ohlasů na článek v Právu, který upozornil na to, že nesplacené půjčky stahují ke dnu už i ručitele.

„Ručení nelze vnímat jen jako formalitu, sám ručitel mnohdy kvůli ručitelství úvěr či hypotéku nedostane,“ připomíná exekutor Tomáš Vrána z Přerova, nejaktivnějšího exekutorského úřadu v Česku. Ručitel může podle něho snadno přijít i o střechu nad hlavou kvůli jinému dlužníkovi, i když sám ručitel osobně nic nedluží.

Obstavení mzdy

Exekuce může být nařízena současně na ručitele i dlužníka. Nejčastěji dochází k zabavení peněz na bankovních účtech, obstavení mzdy a důchodu.

U nemovitostí vyznačí katastr nemovitostí na daném objektu dlužníka, tedy i ručitele, nejprve tzv. plombu o exekuci, a to na základě usnesení o nařízení exekuce. K zabavení nemovitosti dochází na základě vydaného exekučního příkazu.

Druhým způsobem, jak se může ručitel dostat do potíží, spočívá v exekuci nařízené zvlášť přímo na osobu ručitele. V takovém případě je již postihován výhradně pouze majetek.

Sedmdesát procent lidí se už nezaručí

Na otázku Práva v bleskové anketě na serveru Novinky.cz, zda jste se někdy zaručili za půjčku někoho blízkého nebo známého, odpovědělo bezmála deset tisíc lidí. Přitom přes 70 procent z nich uvedlo, že se za půjčku nezaručí, neboť když jde o peníze, jsou nedůvěřiví, i když jde o známé.

„Nikdy bych neručil ani v rodině, natož pak kamarádům,“ napsal Michal Kupczak z Krnova. „V dnešní době bych za půjčku ručil jen rodičům,“ reagoval Martin Fronček z Ostravy.

Ze závazků dlužníka se ručitel jen tak nedostane, ani když dlužník zemře.

Reklama

Související témata:

Související články

Nesplacené půjčky stahují ke dnu i ručitele

Nesplacené půjčky a úvěry čím dál tím více stahují ke dnu i lidi, kteří osobně sice nikomu nic po splatnosti nedluží, ale v dobré víře se stali ručiteli za své...

Výběr článků

Načítám