Hlavní obsah

Češi se zadlužují opatrněji, raději si o peníze řeknou v rodině

Právo, Jindřich Ginter

Před necelými čtyřmi lety by o půjčku zažádali čtyři lidé z deseti, dnes sotva tři. Obtížnou finanční situaci domácnosti by lidé řešili spíše s pomocí přátel nebo příbuzných než půjčkou od bank. Své nejbližší by s žádostí o půjčku oslovila více než polovina dotázaných, na banku by se obrátila třetina.

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Článek

Vyplývá to z výsledků říjnového průzkumu STEM, zveřejněných ve čtvrtek, který tak nezávisle na sobě potvrdil úterní informace Práva, že nejčastěji ošizenými věřiteli jsou kamarádi a příbuzní. [celá zpráva]

Po jistém vzestupu v letech 2007 a 2008 se nyní celková ochota k půjčení peněz, jak od příbuzných a přátel, tak od bank snížila, konstatuje se v závěrech výzkumu.

Výsledky naznačují, že lidé jsou nyní opatrnější se zavázat ke splácení dluhu, než tomu bylo před přibližně dvěma lety.

Postupně také přibývá lidí, kteří by si dokázali na dražší předmět našetřit anebo ho uhradit z vlastních úspor, aniž by si museli půjčku brát, tvrdí se v průzkumu.

Počet osobních bankrotů stále roste

Češi si stále více uvědomují rizika především rychlých půjček a spotřebitelských úvěrů, a to mimo jiné i proto, že stále narůstá počet tzv. osobních bankrotů.

Například v říjnu bylo vyhlášeno 642 osobních bankrotů, což je o 60 osobních bankrotů více než v září, a zároveň to představuje více než dvojnásobek počtu bankrotů oproti říjnu roku 2009. Vyplývá to z nejnovější analýzy společnosti CCB – Czech Credit Bureau.

V letošním roce připadlo v průměru na jeden měsíc 497 osobních bankrotů, zatímco ve stejném období roku 2009 to bylo pouze 189 osobních bankrotů.

Objem nesplacených úvěrů se konečně začíná snižovat

„Počet osobních bankrotů se bude i nadále zvyšovat, i když se objem nesplacených úvěrů domácností postupně snižuje,“ dodala analytička CCB – Czech Credit Bureau Věra Kameníčková.

„Počet insolvenčních návrhů fyzických osob – spotřebitelů je v měsíci říjnu opět rekordní. Až v letošním roce se tak naplno projevují důsledky ekonomické krize a neuváženého zadlužování fyzických osob, kdy spotřebitelé nemohou dostát svým závazkům a ocitají se v dluhové pasti,“ potvrdila Stanislava Menšíková z Creditreform.

Pět let na životním minimu může zachránit před exekucí

Využití osobního bankrotu jako obrany před exekucí potvrzují i údaje Exekutorské komory ČR. V letošním roce očekává Exekutorská komora ČR přibližně 600 tisíc exekucí, což je o 118 tisíc méně než loni.

Naproti tomu počet insolvenčních návrhů spojených s žádostí o oddlužení se v letošním roce očekává minimálně ve výši dvojnásobku úrovně loňského roku.

Osobní bankrot stručně řečeno znamená, že dlužník musí žít pět let na absolutním životním minimu.

Insolvence fyzické osoby
Insolvenci fyzických osob je možné řešit oddlužením. Oddlužení probíhá buď formou zpeněžení majetku dlužníka nebo plněním splátkového kalendáře, kdy dlužník musí během pěti let splatit věřitelům alespoň 30 % dluhu.
Pokud dlužník není schopen řešit úpadek oddlužením, je prohlašován konkurz.
V říjnu požádalo o oddlužení celkem 921 osob, z toho v 612 případech bylo oddlužení povoleno. Oddlužení formou zpeněžení majetku využilo v říjnu jen 11 dlužníků. V ostatních případech bylo oddlužení řešeno nastavením splátkového kalendáře.
Zdroj: Creditreform

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám