Hlavní obsah

Češi se polepšili, podmínkám úvěru často věnují více než hodinu

Novinky, bab

Češi k úvěrovým smlouvám přistupují rok od roku zodpovědněji, více než hodinu věnují studiu obchodních podmínek dokonce dvě pětiny lidí. Před pěti lety to byla jen čtvrtina. Naprostá většina lidí znění obchodních podmínek sice rozuměla, i tak ho ale raději konzultovala s další osobou.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Kolik času Češi věnují studování obchodních podmínek úvěru.

Článek

Výsledky pravidelného průzkumu společnosti Cofidis ukázaly, že Češi se nejspíš poučili a úvěrové smlouvy podepisují až poté, co se blíže seznámí s jejich obchodními podmínkami. Rok od roku roste počet lidí, kteří jejich studiu věnují stále více času. Zatímco v roce 2014 potřebovalo pro seznámení s podmínkami více než hodinu 27 procent lidí, aktuálně to je už 39 procent.

„V posledních letech přistoupila řada finančních společností k poměrně radikálnímu zjednodušení úvěrových smluv. Právě jejich extrémní složitost v minulosti mnoho lidí odradila od čtení už předem,“ doplnil Cyril Křůpala ze společnosti Cofidis.

Kolik času jste věnoval(a) studování obchodních podmínek úvěru?2019 (%)2018 (%)2017 (%)2016 (%)2014 (%)
Do 5 minut3237333940
Zhruba hodinu2930333233
Déle než hodinu3933342927
Zdroj: Cofidis

Z průzkumu vyplynula i zajímavá skutečnost, že nejzodpovědněji k úvěrovým smlouvám přistupuje nejstarší generace, z věkové skupiny kolem šedesáti let se 44 procent lidí studování podmínek věnuje více než hodinu.

Pět minut a dost

Počet lidí, kteří čtení podmínek úvěrových smluv věnují sotva pět minut svého času, klesá, stále ještě jich ale není málo. V poslední vlně průzkumu to byl každý třetí oslovený. Ovšem v porovnání s rokem 2014 je znát zlepšení o osm procentních bodů, tehdy si pět minut na prostudování podmínek vyhradili dva z pěti respondentů.

„Za pět minut nezvládne prostudovat úvěrovou smlouvu ani odborník. Pokud se člověk nechce zabývat smluvními podmínkami nebo jim nerozumí, měl by o to větší pozornost věnovat výběru ověřeného poskytovatele úvěru,“ upozornil Křůpala.

Pomoci může například každoroční Index odpovědného úvěrování Člověka v tísni, který porovnává půjčky a jejich poskytovatele nejen z hlediska ceny, ale právě i bezpečnosti.

Tři ze čtyř se raději poradí

Zjednodušení znění obchodních podmínek potvrzuje i fakt, že většina Čechů oslovených v průzkumu jejich znění rozuměla (zmínilo 83 procent lidí). Například v roce 2016 se podobně vyjádřily jen necelé dvě pětiny lidí.

I tak ale Češi nenechávají nic náhodě a raději hledají radu, než si úvěr sjednají. V průzkumu se k tomu přiznaly více než tři čtvrtiny z nich. Nejčastěji konzultují podmínky se svým protějškem, dále pak s dalšími členy rodiny či s přáteli. Přímo s finanční společností se radí více než pětina Čechů.

Anketa

Kolik času jste věnoval/a studování obchodních podmínek úvěru?
Do 5 minut
17,3 %
Zhruba hodinu
13,7 %
Déle než hodinu
13,8 %
Úvěr jsem nikdy nečerpal/a
55,2 %
Celkem hlasovalo 855 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám