Hlavní obsah

Češi se do soudních sporů pouštějí častěji než Evropané

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý třetí Čech se v posledních pěti letech stal účastníkem právního sporu. Nejčastěji šlo přitom o komplikace v rodině. Evropané obecně jdou do právních sporů méně často, v posledních letech se jich zúčastnila zhruba čtvrtina z nich.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Evropský průzkum společnosti D.A.S. ukázal, že lidé mají zkušenosti s účastí v právních sporech. Řešil je již každý čtvrtý Evropan, přičemž nejvíce se jich v posledních pěti letech odehrálo ve Švýcarsku, kde má s nimi zkušenost polovina lidí. Naopak Nizozemci zaznamenali celkově nejméně sporů, řešit je musel každý čtvrtý.

Spory v Česku nejčastěji v rámci rodiny

V České republice se v posledních letech pustil do právního sporu zhruba každý třetí člověk. Mezi nejčetnější případy se řadily rodinné záležitosti (16 procent), což je o téměř pět procent více ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi.

Na druhém místě se v Česku umístily spory v oblasti zaměstnání (devět procent), na třetím pak bydlení a internet (shodně osm procent).

Lidé odhadují riziko své účasti v právních sporech většinou jako malé, výjimkou je Česká republika, Německo a Švýcarsko. Dvě pětiny Čechů vnímají jako nejrizikovější právní spory v oblasti motorismu, tři z deseti pak kauzy v rodině, stejný počet lidí i v zaměstnání.

„Tento trend očekáváme i do budoucna. Se stále rostoucím motorismem v Česku jsou nehody rok od roku komplikovanější, dražší a s horšími následky,“ uvedla Jitka Chizzola ze společnosti D.A.S.

Češi se bojí, kolik to bude stát

Pro více než polovinu Čechů jsou hlavním zdrojem obav finanční náklady sporu, podobně jsou na tom i Irové. Na druhou stranu v Nizozemsku, Francii a Švýcarsku vzbuzuje pochybnosti vynaložený čas a energie, obavy vyjádřila zhruba čtvrtina až třetina lidí. V Německu pak lidé berou v potaz také zbavení práva (27 procent).

Z výzkumu také vyplynulo, že lidé nejsou dobře informováni. Zejména o nákladech sporu toho Evropané vědí nejméně. Větší povědomí panuje o tom, na koho se obrátit a jaká jsou jejich práva.

Pokud Evropané vyhledávají pomoc v řešení právního sporu, obracejí se většinou na právníky či pojistitele právní ochrany, jež nejvíce preferují Nizozemci (59 procent).

Výjimku představují Francouzi, kteří nejdříve potřebné informace vyhledávají na internetu (44 procent).

Češi na internetu po informacích pátrají jen v necelé pětině případů. Naprostá většina lidí (82 procent) raději spoléhá na rady právníka, více než dva z pěti Čechů si nejdříve dojde pro radu k přátelům či známým.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám