Hlavní obsah

Češi nezvládají dluhy, do poraden jich přišlo přes 50 tisíc

Právo, Jiří Vavroň

Přes padesát tisíc Čechů a Češek se loni obrátilo na Asociaci občanských poraden, protože potřebovali poradit, co mají dělat s dluhy, které nezvládají včas splácet, a s exekutory, kteří po nich dlužné částky začali vymáhat.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Krátkodobý úvěr loni řádně nesplácelo asi 275 tisíc klientů.

Článek

Lidí, kteří mají potíže se splácením svých dluhů, je ale podstatně víc. Dlouhodobý úvěr loni řádně nesplácelo téměř 30 tisíc lidí, což je skoro o čtyři tisíce více než v roce 2011. Krátkodobý úvěr pak řádně nesplácelo asi 275 tisíc klientů.

Podle Hynka Kalvody z Asociace občanských poraden průměrná výše dluhů, které s klienty řešili, byla půl miliónu. O pomoc žádalo více žen (57 %) než mužů. Průměrný věk klientů se pohyboval mezi 31 až 50 roky, jejich příjem dosahoval zhruba 8000 až 18 400 korun měsíčně. Z těchto příjmů se splácí dosti obtížně půlmiliónový dluh, shodují se ekonomové.

Do problémů s penězi snadno

Do problémů s penězi se člověk dostane snadno, někdy vlastní neopatrností a nemusí o tom zpočátku ani vědět, potvrzuje František Klufa z ČSOB.

Jeden šatnář využil toho, že lidé odkládají do šaten vedle svršků například v kapse i platební karty, na které si ještě, „aby nezapomněli“, napíšou svůj PIN kód. Během doby, kdy měl kabát pod kontrolou, tak vybral pozoruhodnou částku z bankomatu, uvedl Klufa v úterý na konferenci Finanční gramotnost jako klíčová kompetence pro zdravou společnost.

Předluženost se začíná týkat už i středněpříjmových skupin občanů.
František Klufa, ČSOB

Předluženost se týká nejen nízkopříjmových skupin obyvatel, ale už i středněpříjmových skupin, dodává Klufa. Na 15 procent českých rodin má hypotéku, 25 procent domácností má spotřebitelský úvěr, celková zadluženost domácností přesáhla 1,2 biliónu korun.

Podle ekonomů se lidé dostávají do problémů nejčastěji tím, že se předluží a nezvládnou splácet půjčky. Lidé nečtou smlouvy, které podepisují, nerozumí pojmům, výši úroků, neporovnávají půjčky a výši svých příjmů.

Jenže jak upozornil Pavel Kubů z Intel Czech Tradings, v době nástupu internetového bankovnictví, mobilních telefonů a mobilních počítačů je třeba počítat i s tím, že stále více Čechů a jejich peněz se stává oběťmi organizovaného zločinu, který jim různými způsoby luxuje jejich konta a dostává je do problémů a dluhů.

Sem například patří „mimořádně výhodný internetový prodej auta pod tlakem času“, kdy je ale třeba předem do údajné právní kanceláře složit významnou částku. Adresa kanceláře je, jak se ukáže, ovšem číslo konta podvodníka. Oblíbené je také navázání citového vztahu po internetu, který končí požadavkem zaslání peněz na údajnou léčbu těžké choroby.

Málokdo ví, říká Pavel Kubů, že dotyčné rozněžnělé ženě velmi často místo potenciálního partnera odpovídá program počítače. Někdy se jako problémové ukazují i nabídky práce z domova, zejména takové, které chtějí využívat k práci konto zájemce.

Zadlužené ženy a senioři

Že je mezi dlužníky velký počet žen, potvrzuje i socioterapeutka Marie Macháčková z poradenského centra pro oběti násilí ROSA. Ženy samoživitelky si často z chudoby berou půjčky na běžný provoz domácností, v rozpočtu jedou na doraz. Pak stačí opožděné platby, nezaplacení alimentů a na problém se splátkami je zaděláno.

Řada žen navíc uzavírá půjčky a úvěry pod velkým psychickým a fyzickým nátlakem partnera, aniž z půjčky má nějaký užitek či z něj vidí korunu. Splácení ale téměř vždy zůstává na nich, dodává. Často ženy z problémových rodin neumí sestavit rozpočet, rozvrhnout si příjmy a výdaje. Protože jsou roky násilnickými partnery izolovány od peněz, neumí s nimi hospodařit, dodává.

Podle Jindřicha Kadlece z České asociace pečovatelské služby se mezi zadlužené skupiny obyvatel stále více dostávají senioři. Podle jeho poznatků mezi hlavní příčiny patří i to, že řada finančních institucí nabízí půjčky bez nutnosti prokazování příjmů, seniorům jsou zasílány kreditní karty s předschváleným úvěrem.

Senioři také často ručí za půjčky dětí, které se ale příliš nesnaží je splácet, či se zadluží na různých předváděcích a prodejních akcích.

Východiskem a podstatným impulzem ke změně a omezení problémů s nadměrným zadlužením a neschopností splácet je podle Františka Klufy systematické zvyšování finanční gramotnosti, které musí začít už ve škole.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám