Hlavní obsah

Češi chrání hlavně údaje o bankovních účtech, osobní informace už mnohem méně

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během života poskytneme svému okolí velké množství různých osobních informací, ať už se jedná o data osobního, finančního, nebo zdravotního charakteru. O některé z nich se podělíme bez větších zábran, jiné, mezi něž patří především údaje o platebních kartách, si chráníme výrazně více.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Jaká data Češi považují za nejcitlivější.

Článek

Z velkého množství dat, která o sobě dalším stranám poskytujeme, považují Češi za nejcitlivější data týkající se financí, ukázala mezinárodní studie společnosti EOS. Chránit informace o kreditní kartě a bankovním účtu, mezi něž patří například výše zůstatku a pohyby na účtu, je důležité pro více než tři čtvrtiny lidí.

Stejně tak data umožňující přístup k bankovnímu účtu vyžadují podle zhruba sedmi lidí z deseti vysoký stupeň ochrany. Na druhou stranu jen pro čtvrtinu Čechů jsou velmi citlivé informace o jejich příjmu.

Údaje o svém soukromí si už tolik nechráníme

Data o zdraví oproti finančním údajům považuje za nutné chránit jen necelá čtvrtina Čechů.

Důležitá pro Čechy není ani ochrana osobních informací, opatrně s nimi zachází jen každý pátý oslovený. Data o pohybu a data z GPS jsou citlivá pro necelou pětinu Čechů. Prostřednictvím nejrůznějších aplikací tak lidé sdílí svůj pohyb se členy rodiny, s přáteli, nevědomky ale často i s dalšími třetími stranami. Sledování osob je dnes možné i přes mobilní operátory nebo pohyby na kartě.

Své fotografie podle průzkumu zabezpečuje jen každý sedmý uživatel internetu.

Heslo do banky vás pustí i k úřadům

Finance

Žebříček nejcitlivějších dat se příliš neliší ani v mezinárodním měřítku.

„Češi přistupují k datům a jejich ochraně podobně jako většina Evropy. Finanční data jsou všeobecně považována za aktivum, které stojí za to chránit proti jejich zneužití před nesolidními společnostmi. Západní Evropané jsou v tomto směru o něco méně opatrní než Američané nebo Rusové. Stejně tak dnes vysoce citlivé zdravotní informace nejsou téměř nikde považovány za zvlášť hodny ochrany s výjimkou spotřebitelů ve Švýcarsku a v Německu, kde si více uvědomují i tento problém,“ doplnil Vladimír Vachel ze společnosti EOS KSI.

Anketa

Jaká osobní data si nejvíce chráníte, považujete za nejcitlivější?
Údaje o pohybu na účtu a platební kartě
5,9 %
Přístupové údaje k bankovnímu účtu
67,8 %
Kontaktní informace
1,5 %
Výše příjmu
2,6 %
Údaje o svém zdraví
3 %
Osobní informace
5,6 %
Osobní fotografie
4,1 %
Údaje o pohybu, GPS
9,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 270 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám