Hlavní obsah

Ceny bytů rostou, nejvíc v Praze a Brně

Právo, Jakub Svoboda

Ceny bytů v Česku po poměrně dlouhém poklesu, který začal v roce 2009, od loňska opět rostou. Nejrychleji teď stoupají v Praze, Brně a v jejich okolí, naopak ve Zlíně či v Ústí nad Labem se za poslední rok zvýšily jen mírně. Vyplývá to z údajů, které Právu poskytla Hypoteční banka.

Foto: Štěpán Luťanský, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Díky aktuálně nízkým sazbám hypoték se aktivita na rezidenčním trhu rozpohybovala a průměrné ceny standardních bytů se v letošním druhém čtvrtletí ve většině krajských měst vrátily téměř na úroveň, na níž byly před pěti lety,“ řekla Právu mluvčí Hypoteční banky Marie Mocková.

Ve Zlíně, v Ostravě a Jihlavě jsou průměrné ceny bytů ještě o zhruba 10 procent nižší než v roce 2010. Všechna krajská města kopírovala podle Mockové stejný vývoj a ceny bytů v nich až do loňska mírně klesaly.

„Zlom nastal v roce 2014, kdy ceny již dosáhly cenového dna a začaly pod tíhou příznivých podmínek růst. Výjimkou bylo Brno, kde ceny jako v jediném velkém městě nepřetržitě mírně rostly a aktuálně jsou nejvíce nad cenovou hladinou roku 2010. Momentálně jsou největšími cenovými tahouny Praha a právě Brno,“ upozornila Mocková.

Poptávku po nemovitostech ve zmíněných městech a jejich okolí podporuje relativně vysoká nabídka práce.

Menší byty frčí

Největší poptávka je v posledních letech spíše po menších bytech. Před rokem se byt 2+kk o velikosti 55 metrů čtverečních v Praze prodával v průměru za zhruba 2 255 000 korun, letos podle statistik Hypoteční banky vyjde už asi na 2 310 000 korun, tedy o 55 tisíc korun dráž.

Proti tomu v Ústí nad Labem se průměrná cena srovnatelného bytu zvýšila meziročně pouze o 5500 korun na 687 500 korun.

Průměrné ceny bytů za metr čtvereční

Podle předsedy představenstva Realitní společnosti České spořitelny Martina Němečka bylo už loni na trhu rezidenčních nemovitostí v ČR patrné znatelné oživení, když stoupala poptávka po nových i starších bytech a i jejich ceny už začaly mírně růst.

„Naše analýzy a indikátory trhu naznačují, že rok 2015 se ponese na stejné vlně jako ten předchozí. Za první dva měsíce letošního roku evidujeme již osmiprocentní nárůst prodejů oproti loňsku,“ uvedl pro Právo Němeček.

Je to podle něj způsobeno několika souběžnými faktory – hlavně obnovenou chutí lidí nakupovat a investovat, stále poměrně nízkou cenou nemovitostí a rekordně nízkými úrokovými sazbami hypoték. Zájemci o půjčku na bydlení nyní snadno mohou získat sazby pod dvěma procenty.

„Právě velmi nízké hypotéky jsou hlavním tahounem růstu poptávky, podpořeným skutečností, že průměrné prodejní ceny nemovitostí stoupají jen pozvolna,“ dodal Němeček.

Byt jako investice

Mnoho lidí si podle odborníků nyní kupuje především menší byty jako investici a obratem se je snaží pronajmout.

Podle serveru Sreality.cz je aktuálně nejlepší návratnost investice u malého bytu 1+1 či 1+kk v Ústeckém kraji, kde lze jeho pronájmem uhradit kupní cenu v průměru už za 5,6 roku.

„V Praze by musel majitel na zaplacení celé kupní ceny vybírat nájemné o více než 20 let déle,“ upozornil manažer serveru Michal Zadák.

Ceny nemovitostí v Česku letos meziročně vzrostou o tři až čtyři procenta, odhadla nedávno Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí.

Reklama

Výběr článků

Načítám