Hlavní obsah

Cena bytů bere dech, ale prodají se

Ceny bytů pořád letí nahoru, ale i tak se většina prodá. V případě menších jednotek 2+1 a 2+kk do měsíce. Osmdesátimetrové byty a větší do dvou měsíců.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Ceny bytů v ČR vzrostly za posledních pět let o 65 procent, v případě hlavního města zhruba o 80 procent. Praha v srpnu překročila cenovou hranici 110 tisíc korun za metr čtvereční.

Právo porovnalo aktuální nabídky v Praze, Hradci Králové, Karlových Varech, Brně a Olomouci, a to hlavně co se týče nejčastěji žádaných bytů 2+1 a 2+kk o výměře 50 až 60 metrů čtverečních, v cihlových domech, v osobním vlastnictví a od druhého nadzemního podlaží.

Brněnské byty nyní zdražují rychleji než pražské
Hendrik Meyer, Bezrealitky.cz

Nutno ovšem dodat, že v dispozicích 2+kk se v posledních třech letech čím dál více objevují i menší jednotky kolem 35 a 40 metrů čtverečních. Balkon je pak už nadstandardem zvyšujícím cenu o 300 až 500 tisíc korun. Menší jednotky kupují lidé, které limitují úspory a příjmy rozhodující pro banku.

Rozdíl milionu až milionu a půl korun pak dělá to, zda je jednotka před, nebo po rekonstrukci, či se jedná o zánovní byt.

Pět milionů korun v Praze nestačí

V Praze je pět milionů korun na nákup 2+1, 50 m2 málo. Realitní portál Sreality.cz v minulých dnech nabízel za celé hlavní město nanejvýš čtyři nabídky a na dalších místech to bylo obdobné, přičemž nabídky jsou většinou totožné.

Hlavní město už nemá levné čtvrtě
Cenové rozdíly mezi čtvrtěmi v Praze se prakticky smazaly. A tak 3+kk, 82 m2 ve Slévačské ulici v Hloubětíně stojí 9,4 milionu korun, sedmdesátimetrový byt ve Vysočanech 7,6 milionu a 3+kk v Libni 9,2 milionu. Už dávno tak neplatí lidové pořekadlo: Karlínu a Libni zdaleka se vyhni. Také na Smíchově v Radlické ulici stojí nový byt 3+kk, 75 m2, 8,3 milionu korun. Ve starším domě v Košířích je to rovných devět milionů, ovšem s balkonem. Podobné hladiny má třeba i Praha 4. V Londýnské ulici na Vinohradech je 3+kk s balkonem za 14 milionů. Je to ovšem jedna z nejlepších pražských lokalit.

U stanice metra Strašnická v rušné Černokostelecké ulici je za pět milionů inzerován byt ve starším domě, 50 metrů, před rekonstrukcí. Jenže to je jen cenovka.

„V případě více zájemců bude prodán nejvyšší nabídce,“ upřesňuje realitka, která s „aukcemi“, tedy šponováním ceny, má bohaté zkušenosti a málokdy prodává za pevnou cenu.

Reálná kupní cena může v tomto případě být vyšší klidně o tři čtvrtě milionu a k tomu je třeba připočíst dalších 600 až 800 tisíc korun na rekonstrukci a vybavení.

Jinak je v hlavním městě 50 až 60metrových bytů v nabídkách několik set, avšak ceny jsou minimálně o milion, ale spíš o dva miliony vyšší.

Levně koupit byt už dnes nelze prakticky vůbec nikde

Finance

Podobné a v některých lokalitách pomalu i vyšší ceny než v hlavním městě zavládly v Brně. „Brněnské byty nyní zdražují rychleji než pražské, a to meziročně 18procentním tempem,“ potvrdil šéf Bezrealitky.cz Hendrik Meyer.

Nadstandardní 2+kk 55 m2 v Bylinkové ulici v Brně-Líšni přijde na 7,3 milionu korun, má ale i velkou terasu.

V lokalitě Černá pole, vedle parku Lužánky v ulici Drobného je pak 2+kk 54 m2 za 6,2 milionu korun. A zánovní byt 55 m2 v Brně-střed vyjde na 6,6 milionu korun, přičemž v ceně je garážové stání a kuchyňská linka.

Za tři roky o sto procent

V Hradci Králové se nabízí 62 m2 před rekonstrukcí za 3 750 000 korun. Pro porovnání: tolik zhruba stála před dvěma lety padesátimetrová 2+1 ve starší zástavbě v Praze-Hloubětíně. Na třídě SNP v Hradci Králové je dnes k mání 56 m2 za 4 440 000 korun, byť po částečné rekonstrukci a s balkonem a sklepem.

Byty od roku 1998 zdražily víc než čtyřikrát

Ekonomika

Podobné ceny jsou v Olomouci. Byt v Rooseveltově ulici se nabízí 2+1 55 m2 za 3,5 milionu. Je ve třetím patře bez výtahu a před rekonstrukcí. Na kraji města v Nemilanech se pak nabízí byt teprve ve výstavbě, 2+kk 63 m2, za 4,5 milionu korun.

V Karlových Varech ceny spíše klesly po odchodu velké části ruské komunity, ani tak ale nejsou zrovna nízké. Ve 2+1 se zde aktuálně nabízí na osm desítek jednotek. Za 2,5 milionu korun tak lze například na nábřeží Jana Palacha pořídit osmdesátimetrové 2+1 před rekonstrukcí. Nová jednotka 2+kk, 63 m2 v rezidenci Šumavská stojí 4,2 milionu.

Byty zdražují i v dlouhodobě nejlevnějším krajském městě Ústí nad Labem. Proti roku 2018 zde jednotky od 60 do 90 m2, v dobrém stavu nebo po kompletní rekonstrukci, zdražily o více než sto procent. Vyplývá to z analýzy společnosti Valuo.

Mít balkon se vyplatí, zvedne cenu nemovitosti o stovky tisíc korun

Finance

Po Ústí nad Labem zaznamenala druhý nejvyšší procentuální nárůst Ostrava. Ceny zde za tři roky vzrostly o více než 98 procent. Na třetím místě stojí Zlín se 77procentním nárůstem.

Plzeň za tři roky zdražila o 53 procent, Hradec Králové a Jihlava o 60, Liberec o 65, Pardubice a v České Budějovice 66 a Brno o 68 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám