Hlavní obsah

Čechům vadí vnucující se prodejci, o nákupu zboží si chtějí rozhodovat sami

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva ze tří Čechů si do svých nákupů nechtějí nechat mluvit a v obchodech si chtějí rozhodovat podle svého. Pouze třetina nakupujících uvítá, když se jí v obchodě prodejce aktivně věnuje a nabídne zboží či služby na míru.

Foto: Profimedia.cz

Jen každý třetí zákazník uvítá v obchodě pomoc prodávajícího.

Článek

Průzkum agentury GfK pro společnost Mastercard poukázal na nejčastější praktiky prodejců, které Čechům při nakupování vadí. Patří mezi ně například sběr osobních údajů o zákazníkovi, pronásledující reklamy na internetu či prodejci vnucující zboží.

„Český zákazník má tendenci spíše chránit své soukromí a neposkytovat o sobě obchodníkům, zejména těm velkým, příliš mnoho informací. Více než třetina dotázaných zcela jednoznačně udává, že nechce, aby se jim obchodník pletl do soukromí,” uvedl Josef Machala z Mastercard.

Další třetina se k tomuto postoji také přiklání, i když s určitými výjimkami, kterými jsou zejména menší obchodníci nebo specialisté, kteří zákazníkovi mohou poradit na základě toho, že o něm a jeho životě něco vědí.

„Na druhou stranu více než pětina lidí zároveň vyžaduje, aby byl obchodník velmi dobře informovaný o nabízeném sortimentu a dokázal v případě potřeby kvalitně poradit,“ dodal Machala.

Využívání osobních informací

Lidem vadí i to, že mnozí obchodníci si o nich shromažďují jejich osobní informace, které dále využívají k cílené reklamě a mailingu. Mají zároveň obavy, že jim obchodníci budou nabízet zboží, které nemohou prodat.

Jinak vnímají zákazníci obchodní nabídky směřované na jejich e-mailovou adresu nebo telefonní číslo. Ty jsou totiž většinou součástí dobrovolné a cílené registrace do nejrůznějších věrnostních programů, kde zákazník na oplátku získá slevy, exkluzivní balíčky či odměny za loajalitu.

Pokud se však přeci jen registrovaný rozhodne, že již o nabídky nemá zájem, může si u obchodníka zažádat o odstranění ze seznamu kontaktů.

Anketa

Vadí vám, když vás v obchodě kontaktují prodejci s nabídkou pomoci?
Ano
88,3 %
Ne
11,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3405 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám