Hlavní obsah

Byty zdražuje útlum výstavby i kanceláře

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny bytů v Praze a dalších velkých městech v posledních letech výrazně ovlivňuje nedostatečná výstavba nových domů, která nedokáže uspokojovat poptávku. Hlavně v nejžádanějších lokalitách pak tlačí ceny nahoru také obecně dražší kanceláře.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Podle údajů Eurostatu rostly ceny domů a bytů v ČR ve třetím čtvrtletí loňského roku podobně jako v předchozích měsících nejrychleji ze zemí EU. Meziročně se zvýšily o 12,3 procenta.

Cenovou politiku ve velkých městech, kam se hlavně kvůli práci stěhuje stále více lidí, dlouhodobě ovlivňuje pohled investorů na to, co se rozhodnou s celými domy dělat.

„Dopad Airbnb se přeceňuje“

„Dříve se z bytů v centru Prahy dělaly hlavně kanceláře. Podívejte se na zvonky u domů například v Praze 1. A schválně, na kolika z nich bude patrné, že tam někdo bydlí, a kolik z nich budou čistě kanceláře či sídla firem? Navíc v mnohých případech se za domnělým jménem nájemníka skrývají zubaři, soukromí právníci, psychologové a podobně,“ upozornil Matěj Koutný ze startupu Blahobyty, který se specializuje na správu krátkodobých pronájmů v Praze.

Poptávka po bytech teď navíc výrazně převyšuje nabídku a nová výstavba významně zvolnila své tempo. Podle Koutného je teď výstavba v Praze na polovině toho, co bylo před deseti lety.

Podle statistik společností Trigema, Skanska Reality a Central Group průměrná cena nových prodaných bytů v Praze loni na konci září meziročně vzrostla o 19,6 procenta už na 83 150 korun za metr čtvereční. Za poslední dva roky tak ceny nových bytů v hlavním městě vzrostly téměř o polovinu.

Koutný nesouhlasí s názory, že za růstem cen stojí ubytovací platformy Airbnb či Booking.com. Podle dat ČSÚ je v Praze celkem 587 832 bytů.

Praha i Brno jsou velmi atraktivní pro bydlení i práci. Vzniká obrovský převis poptávky nad nabídkou
Filip Poňuchálek, mluvčí brněnského magistrátu

„Na Airbnb má profil 17 tisíc bytů, v sezóně se reálně pronajímá šest tisíc, mimo sezónu čtyři tisíce. Šest tisíc bytů z necelých šesti set tisíc je procento. To nemůže mít výrazný vliv na růst cen,“ dodal.

Loni bylo v Praze dokončeno asi 175 tisíc metrů čtverečních nových kanceláří, téměř čtyřikrát více než v roce 2016. Podíl volných kanceláří zde ke konci září meziročně klesl o čtyři procentní body na 7,7 procenta, uvedla společnost JLL.

„Osobně se nedomnívám, že počet nových bytů na trhu souvisí s množstvím kancelářské výstavby,“ reagovala pro Právo náměstkyně primátorky a radní pro územní rozvoj Petra Kolínská.

Stejně jako Praha třeba i Brno má podle mluvčího brněnského magistrátu Filipa Poňuchálka starý územní plán, který neumožňuje výstavbu nových bytů v měřítku, které by bylo potřeba.

„Zároveň jsou obě města v současnosti velmi atraktivní pro bydlení i práci, čímž vzniká obrovský převis poptávky nad nabídkou a ceny to žene vysoko. Specifikum Brna spočívá ještě ve vysoké koncentraci studentů, kteří v Brně vyhledávají podnájmy, zejména v blízkosti centra města,“ sdělil Poňuchálek Právu.

V roce 2017 se propadly prodeje nových bytů v Brně o 40 procent, prodalo se jich pouze 924. „Není to ovšem malým zájmem o nové bydlení, ale tím, že se nestaví a lidé nemají z čeho vybírat. S tím souvisí i růst cen nových brněnských bytů – loni zdražily v průměru o 11 procent,“ uvedl ředitel společnosti Trikaya Alexej Veselý.

Růst cen podle developerů zpomalí

Podle analýzy portálu CeMap zdražily loni od ledna do října v Česku byty v průměru o 7,2 procenta, rodinné domy dokonce o 13,5 procenta. V případě bytů vzrostly ceny nejvíc v Olomouckém kraji, o 23 procent. Naopak mírně klesly ceny bytů v Karlovarském kraji (o 5,4 procenta) a na Královéhradecku (o 3,8 procenta).

V cenách bytů jsou velké regionální rozdíly. Zatímco v Praze byla loni v říjnu podle údajů CeMap průměrná cena bytu 77 937 Kč za metr čtvereční, na Ústecku pouhých 12 388 korun. Praha je tak v porovnání s nejlevnějším Ústeckým krajem dražší téměř 6,5krát.

Podle velkých developerských firem ceny nových bytů v Praze v letošním roce vzrostou, ale ne tak výrazně jako v posledních dvou letech. Podle developerů byty zdraží o jednotky procent, určitě nebudou zlevňovat.

Reklama

Související články

Jak zajistit odhad ceny nemovitosti

Neodmyslitelnou součástí prodeje nemovitostí, ať už pro prodávajícího, či kupujícího, je odhad její hodnoty. Bude potřeba ho mít hned několikrát. Především při...

Je výhodnější koupit nový, či starší byt?

Zájemci o bydlení musí řešit řadu otázek. Jednou ze základních je dilema – jít tzv. do nového, anebo se orientovat na starší byt v existující zástavbě. Každá...

Výběr článků

Načítám