Hlavní obsah

Banky nabízejí zaručený digitální podpis dokumentů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká spořitelna, ČSOB a Komerční banka jako první banky na trhu umožňují klientům od tohoto týdne využít zaručený digitální podpis smlouvy nebo dokumentu ve formátu PDF, tzv. službu BankID SIGN.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Služba garantuje totožnost osoby díky identifikaci prostřednictvím bankovní identity. Zpětně lze také ověřit, kdo se podepsal. Informovala o tom společnost Bankovní identita. Podle ní plánují zaručený podpis zavést do konce roku i další banky.

K vyřízení na úřadu stačí internet

Finance

Službu budou moci využívat klienti tří zmíněných bank v naprosté většině případů, kdy se podepisují. Podpis zabere několik vteřin a služba ověří klienta prostřednictvím bankovní identity, což je jednoznačná identifikace, a vytvoří mu jednorázový podpisový certifikát.

Tím klient podepíše předložený dokument, přičemž tak nemusí speciálně žádat o zřízení digitálního podpisu. Podmínkou je bankovní identita. Ke službě má totiž přístup každý, kdo má aktivní bankovní identitu v České spořitelně, ČSOB a Komerční bance.

Bankovní identita má mít jednotný standard

Finance

„Jde o ekvivalent písemné formy právního jednání, který výrazně přispěje v rozvoji digitalizace vzhledem k tomu, že v ČR žádná všeobecně používaná forma digitálního podpisu rozšířena doposud není,“ uvedl výkonný ředitel společnosti Bankovní identita Marek Růžička.

Dosud bylo možné si například zažádat o podpisový certifikát zřízením tzv. kvalifikovaného certifikátu, který je možné vyřídit mimo jiné na pobočkách České pošty.

Údaje o vozidle si lidé najdou v Portálu občana

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám