Hlavní obsah

Banky mění ceníky, některé služby zdraží

Právo, Novinky, Barbora Buřínská, Jakub Svoboda

V létě mnohé banky mění ceníky svých služeb. Jako první již na konci dubna avizovala připravované změny v poplatcích platné od 1. července Raiffeisenbank. V závěsu za ní se s novými cenami svých služeb platnými od poloviny srpna vytasila i největší tuzemská banka Česká spořitelna (ČS).

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Banka, která má v Česku nejvíc klientů, od 15. srpna 2014 navyšuje ceny u většiny základních služeb, některé však snižuje a další poplatky ruší. Dražší budou například jednorázové platební příkazy přes internetové a mobilní bankovnictví - klienti zaplatí o tři koruny více (dosud dvě koruny, nově pět korun). Naopak z šesti korun na pět zlevní výběr z bankomatu i poplatek za převzetí platebního příkazu přes bankomat.

„Sjednocujeme částky za provedení všech běžných elektronických transakcí na pět korun. Česká spořitelna eviduje několikanásobně více trvalých plateb než jednorázových elektronických. Banka tak navyšuje cenu na pět korun u transakcí, které klienti využívají méně,“ sdělila Právu mluvčí ČS Helena Matuszná.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Spořitelna sice ponechá bezplatné vyhotovení elektronických výpisů a jejich doručení, kdo si ale nechává posílat domů papírové výpisy, zaplatí nově 25 korun, tedy skoro dvakrát víc než nyní. Podraží ale i služby na pobočkách ČS - vyzvednutí výpisu na přepážce bude stát osmdesát korun místo současných 45 korun, poplatek za výběr hotovosti stoupne z 65 korun rovněž na 80 korun. Stejně pak bude stát na pobočce i poslání peněz (nyní 55 korun).

ČS: ceny balíčků zůstanou stejné

Přihlášení, zaslání informace a zůstatková SMS v rámci přímého bankovnictví bude stát dvě koruny místo současných 1,50 korun. Autorizační a potvrzovací SMS budou dál zdarma. ČS v srpnu také zruší poplatek 29 korun za kontokorent k Osobnímu účtu ČS II.

Ceny balíčků k účtům, v jejichž rámci mohou klienti provádět transakce zdarma či zdarma dostávat výpisy z účtu, zůstávají podle ČS stejné, přecenění jednotlivých položek se jich tedy nedotkne.

Raiffeisenbank provede jen drobné úpravy

Jen několik změn v ceníku připravila s účinností  od 1. července Raiffeisenbank, podle mluvčího Tomáše Kofroně jsou pro klienty vesměs pozitivní. Nejvíce se změny dotknou podnikatelských účtů.

U eKonta Komplet ani ostatních účtů pro fyzické osoby k žádným zásadním zásahům do ceníku služeb nedochází. Zřejmě nejvýraznější změnou je zrušení poplatku za změnu limitu na debetních kartách, za kterou doposud klienti platili 50 korun, u kreditních karet pak banka ruší poplatek za změnu nastavení data splatnosti, který doposud rovněž činil 50 korun. U studentských účtů pak banka ruší poplatek za poskytnutí (doposud 200 korun) a využití (90 korun) povoleného debetu.

Změny i v dalších bankách

Počátek léta bude obdobím změn v sazebnících i v některých dalších bankách. Například v ČSOB podle mluvčí Pavly Hávové začne nový sazebník platit od 1. července. „Součástí sazebníku však není žádné zdražování, dochází především k upřesnění názvu některých položek, bez dopadu na klienty. Do konce roku bychom měli zveřejnit ještě jednu aktualizaci sazebníku, v tuto chvíli neuvažujeme o žádném zdražování,” upřesnila pro Právo Hávová.

Ostatní banky, jako například UniCredit Bank (UCB) či GE Money Bank (GEMB) změny sice nechystají, nicméně je nevylučují. „Změnu ceníku aktuálně nepřipravujeme, v řádu měsíců ji však vyloučit nemůžeme,” uvedl pro Právo Pavel Zubek z GEMB. „V současné době nezvažujeme změnu sazebníku, pokud by k tomu došlo, bylo by to nejdříve od 1. září,” sdělil Právu mluvčí UCB Petr Plocek.

Změny podle slov svého mluvčího Michala Teubnera v nejbližší době nechystá ani Komerční banka (KB).

Aktuální poplatky za vybrané bankovní služby (v korunách)
PoložkaČS cena nyní/nová cenaČSOBGEMBKBRBUCB
Jednorázový platební příkaz
Internetbanking, GSM banking2/53zdarma6zdarma nebo 10 (4)6
bankomat6/5X10XXX
telef. bankéř15/2020 (2)X19 (1)15 nebo 25 (4)12
sběrný box15/20305039X45
přepážka (okamžité zpracování)55/80502006950 nebo 60 (4)45
Výběr hotovosti
vlastní bankomat6/56zdarma9zdarma nebo 20 (4)5
cizí bankomat40/40354039zdarma nebo 30 (4)30
přepážka65/8060606060 (3)55
Zdroj: banky; X = banka nenabízí; Poznámky: (1) Expresní linka; (2) Linka 24; (3) první výběr zdarma; (4) vyšší poplatek u eKonto Mini

Banky v současné době nabízejí různé typy výhodných balíčků. Nejčastěji využívané služby tak mají klienti zdarma, případně v ceně paušálního měsíčního poplatku. Pokud vás každý měsíc na výpisu z účtu zarazí vysoké poplatky za provedené transakce, je nejvyšší čas zajímat se u své banky o zřízení výhodnějšího konta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám