Hlavní obsah

Každý třetí Čech se při kratších cestách za hranice nepojistí

Právo, svj

Většina Čechů si před cestami do zahraničí už automaticky uzavírá cestovní pojištění. To platí zejména pro dlouhodobé pobyty, trvající jeden a více týdnů, kdy si pojištění sjednává sedm z 10 českých turistů. V případě krátkodobých cest přes hranice, které trvají maximálně několik dní v kuse, nicméně Češi cestovní pojištění podceňují.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Z červnového průzkumu agentury Ipsos pro Českou spořitelnu (ČS) vyplynulo, že na jednodenní či víkendový výlet za hranice vyráží nepojištěna třetina turistů. Vždy se pojistí necelá polovina turistů a každý sedmý tak učiní u většiny krátkodobých cest.

„Nejvíce rizikové situace, které mají Češi tendenci podceňovat, jsou krátkodobé cesty přes hranice, třeba neplánované. Aktuální průzkum ukázal, že více než třetina lidí u nás se na krátké cesty do ciziny nepojišťuje. Přitom na víkendové pobyty do Alp nebo eurovíkendy vyráží alespoň jednou za rok se svými blízkými každý druhý Čech,“ upozornil Jakub Jírovec z ČS.

Hlavně mít pojištěné zdraví

Hlavními požadavky, jež lidé na cestovní pojištění mají, jsou podle průzkumu pojištění léčebných výloh a úrazové pojištění. Trvá na něm osm z 10 turistů.

Pojištění odpovědnosti za škodu či újmu však zajímá méně než polovinu lidí.

„Jde přitom o jednu z nejlevnějších pojistek, která navíc ušetří spoustu peněz a starostí. Na cestách totiž můžeme způsobit škodu i někomu jinému a tím pádem za to nést odpovědnost. Někdy mohou být tyto škody opravdu vysoké,“ varoval Jírovec s tím, že na alespoň dvoumilionovém limitu by měl u této pojistky trvat každý, kdo se za hranice vydává.

Zhruba dvě pětiny lidí pak kladou důraz na pojištění zavazadel, pětina se zajímá i o pojištění storna. Asistenční služby, které turistům v nesnázi často pomohou z nejhoršího, jsou u pojištění důležité pro každého pátého.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám