Hlavní obsah

Hypotéky opět levnější. Sazby klesají už třetí měsíc v řadě

Novinky, bab

Duben byl ve znamení zlevňování hypoték, kdy se několik bank rozhodlo opět snížit úrokové sazby. Odrazilo se to tak i na průměrné úrokové sazbě, která už třetí měsíc v řadě klesá. V dubnu se dostala na hodnotu 2,85 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték.

Článek

V lednu letošního roku průměrná úroková sazba dovršila mnohaměsíční trend svého růstu, když pokořila hranici tří procent. Od té doby už třetí měsíc za sebou klesá. V dubnu podle údajů ukazatele Fincentrum Hypoindex dosáhla hodnoty 2,85 procenta, od počátku roku tak klesla o 15 bazických bodů.

Stejně jako v únoru a březnu, tak i v dubnu několik bank přistoupilo ke zlevňování svých hypotečních úvěrů. Například Air Bank letos snížila sazby již dvakrát, stejně tak Česká spořitelna či Wüstenrot. Minulý měsíc zlevnily hypotéky i Fio banka, Moneta, Raiffeisenbank, Sberbank a UniCredit Bank.

„Průměrné úrokové sazby Fincentrum Hypoindexu pokračovaly v dubnu v poklesu s probíhajícími jarními akcemi bank. V nejbližší době sice banky promítnou do cen úvěrů poslední zvýšení základních sazeb ČNB, ale právě s ohledem na dobíhání akčních nabídek lze očekávat, že by mělo jít o pozvolný proces,“ doplnil Josef Rajdl, hlavní analytik společnosti Fincentrum.

Lidé si více půjčují

Lidé si v dubnu vzali o 263 hypoték méně než v březnu, uzavřeli tak celkem 6395 hypotečních smluv. Oproti březnu byly nižší i objemy, lidé si sjednali hypotéky za 14,615 miliard korun, o 131 milionů korun méně než o měsíc dříve.

Nicméně lidé si i kvůli vyšším cenám nemovitostí musí půjčovat více peněz. Průměrná výše hypotéky tak roste, v dubnu vzrostla z březnové částky 2 214 760 korun na 2 285 414 korun.

Anketa

Máte hypotéku?
Ano
55 %
Ne
45 %
Celkem hlasovalo 120 čtenářů.

Reklama

Související články

Výrazné zdražení hypoték se letos nečeká

První čtvrtina roku je za námi a na hypotečním trhu je víceméně klid. Dokonce se ani nenaplňují předpoklady, že by hypotéky měly výrazně zdražovat, jako tomu...

Výběr článků

Načítám