Hlavní obsah

Finanční poradna: Jak se bránit nesprávně nastavené výši záloh za energie

Novinky, bab

Za elektřinu a plyn platí domácnosti zálohově, konečnou spotřebu jim pak dodavatelé energií jednou za rok vyúčtují a buď jim vrátí tzv. přeplatky, nebo naopak požadují uhradit tzv. nedoplatky. Výši záloh, respektive postup pro jejich určení udává zákon. Ovšem ne všichni dodavatelé ji stanoví správně.

Foto: Profimedia.cz

Elektřinu a plyn platí spotřebitelé zálohově, přičemž postup pro určení výše záloh určuje zákon.

Článek

Jaký počet a výše záloh je v pořádku? A jak se můžete bránit v případě, že s výší záloh nesouhlasíte? Na tyto ale i další dotazy, které s jejich nastavením souvisí, přinášíme odpovědi ve spolupráci s odborníky ze spotřebitelské organizace dTest.

Výše záloh by měla odpovídat očekávané spotřebě

Když uzavíráte smlouvu o dodávkách energií, řešíte současně i výši záloh, které budete pravidelně platit. Zúčtovací období pak činí většinou dvanáct měsíců, během nichž uhradíte dvanáct měsíčních záloh.

Zákon říká, že výše záloh by měla odpovídat očekávané spotřebě, při jejím určení se tedy vychází z historické spotřeby v daném odběrném místě. Zároveň by se mělo přihlížet i k růstu cen energií.

Nižší vs. vyšší zálohy

Někteří dodavatelé používají praktiky, kdy spotřebitelům místo odpovídajících záloh účelově nastaví částky buď mnohem nižší, nebo dokonce mnohem vyšší.

V případě nízkých záloh se dodavatel snaží vyvolat zcela mylný dojem, že zákazník bude na energiích platit mnohem méně, než například platil u jiného dodavatele. Ovšem na konci zúčtovacího období je pak nemile překvapen, když po něm dodavatel požaduje vysoký nedoplatek.

Obdobnou praktikou, jak odborníci z dTestu upozorňují, je i požadavek na úhradu deseti záloh namísto dvanácti, přičemž opět platí, že spotřebitel bude muset nakonec zaplatit dodavateli vysoký nedoplatek.

Zpozorněte i v případě, kdy vám dodavatel naopak nastaví vyšší zálohy, než je třeba. „Někteří dodavatelé řeší vysokými zálohami své finanční problémy. Když se dodavatel později ocitne v insolvenci, odběratel energií se jen obtížně domůže přeplatku,“ upozornil Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest.

Úprava záloh

Pokud se změní cena za dodávanou energii či dojde-li například ke zvýšení spotřeby, může dodavatel výši záloh upravit.

V obchodních podmínkách byste měli najít podrobné informace vztahující se k nastavení výše záloh.

„Lze se setkat například s ustanovením obchodních podmínek, podle kterého má dodavatel právo upravit výši záloh, jestliže spotřebitel neplatí zálohy včas či ve stanovené výši. Otázkou ovšem je, nakolik takový postup dodavatele odpovídá zákonu,“ uvedl Zelený.

Pokud vám výše záloh nevyhovuje, nejdříve kontaktujte svého dodavatele s tím, že zálohy nezohledňují vaši spotřebu. Pokud dodavatel úpravu záloh odmítne, můžete se obrátit na Energetický regulační úřad.

Anketa

Máte při vyúčtování spotřeby energií spíš přeplatky, nebo nedoplatky?
Přeplatky
84,6 %
Nedoplatky
15,4 %
Celkem hlasovalo 306 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám