Hlavní obsah

Jak s penězi o dovolené? Hlavně s rozmyslem

Co se vyplatí víc, vybírat cizí měnu z bankomatu, nebo měnit peníze ve směnárnách? Přinášíme několik tipů, jak mít vždy dost valut a nikomu nenaletět.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Na zahraniční dovolenou jste se dlouho těšili a pravděpodobně vás přišla i na dost peněz, takže si ji chcete pořádně užít. Je snadné při tom ztratit přehled o svých financích a přijít o nemalé peníze na kurzových rozdílech či předražených službách.

Hotovost i kartu zároveň

Jak se vyvarovat nepříjemných překvapení na cestách i po návratu? Předně je důležité, mít u sebe v zahraničí vždy hotovost i platební kartu zároveň. Jen s kartou totiž ani na některých turisty vyhledávaných místech nepochodíte. Týká se to například orientálních tržišť, malých kaváren v zapadlých uličkách či parkovacích automatů.

Tam, kde karty přijímají, je ovšem výhodnější kartou zaplatit, banky si totiž za běžné platby u obchodníků v zahraničí neúčtují poplatky.  „Měna je po zaplacení přepočítávána devizovým kurzem pro bezhotovostní platby, který je výhodnější než valutový kurz ve směnárně. Jen když to nejde jinak, vyberte si valuty z bankomatu,” upozornil Zdeněk Rys z mBank.

Výběr v zahraničí je totiž obvykle zpoplatněn jedním či dvěma procenty z vybírané částky, některé banky si navíc účtují i fixní poplatek v řádu desítek či stovek korun.

V některých zemích bankomaty i obchodníci často používají službu zvanou DCC (Dynamic Currency Conversion - dynamická konverze). Na displeji bankomatu se zobrazí, že transakce proběhne v korunách, přičemž kurz si provozovatel přístroje nastavuje sám, pro vás pochopitelně nevýhodný.

„Někteří provozovatelé bankomatů si za výběr účtují také paušální poplatky, měli by vás na tuto skutečnost ovšem předem upozornit na displeji a vy ji zmáčknutím tlačítka odsouhlasit. Pokud ale nechcete zbytečně platit, nezbývá než zkusit najít jiný bankomat,“ dodal Rys.

Měny výměny

Předvídavý cestovatel proto nakoupí danou měnu ještě předtím, než vyrazí do ciziny. Exotické měny ovšem u nás bývá problém sehnat, stejně jako vám v Maroku nikdo nevymění koruny. V tom případě před dovolenou nakupte lehce směnitelnou měnu, eura nebo dolary, a tu rozměňte na místě.

Banky i směnárny mají různé kurzy pro nákup a prodej valut. Když jdete nakoupit eura, zajímá vás kurz pro prodej. Pečlivě si kurzy porovnejte, nejlépe přes internet, každá banka i větší směnárna má vlastní webovou stránku.

Jak chránit kartu a peníze na účtu před podvodníky

  • Mějte svou kartu neustále pod dohledem, nenechte ji nikým odnést.
  • Nezaznamenávejte PIN na kartě, v mobilu, v peněžence ani jinde.
  • Dávejte pozor, ze kterého bankomatu vybíráte - zda na něm nejsou provedeny podezřelé úpravy nebo se kolem něj nepohybují divní lidé.
  • Při zadávání PIN kódu dávejte pozor, ať se nikdo nedívá.
  • Platební transakci neuskutečněte, pokud máte podezření, že něco není v pořádku.
  • V případě podezřelé aktivity na vašem účtu bezodkladně informujte banku a postupujte dle jejích pokynů.

Ať doma či v zahraničí, vždy je dobré se neukvapovat, tedy neměnit peníze na letištích a turisticky nejatraktivnějších místech, kde kurzy bývají nejhorší.

Alespoň ze začátku, než získáte cit pro hodnotu místní měny, raději pro valuty zajděte do banky. Tam si sice za směnu naúčtují poplatek, ten je ale pořád nižší, než když vás v pofidérní směnárně pořádně natáhnou. A v žádném případě nepřijímejte nabídku směny od sympatického „týpka“ na ulici, vždycky proděláte a často hodně peněz.

Podobně je tomu také při placení takříkajíc třetí měnou. Obchodníci ve většině zemí vám sice umožní zaplatit eurem či dolarem, ovšem za svůj vlastní kurz, navíc štědře zaokrouhlený ve váš neprospěch.

Rozměňování a utrácení hotovosti se snažte plánovat anebo plaťte kartou, zejména na konci dovolené či pokud zemí jen projíždíte. Zpětně vyměňovat větší sumu v cizí měně je totiž zbytečně nevýhodné a může být i velmi komplikované – jak již bylo řečeno, exotičtější měny u nás banky ani směnárny neakceptují.

Anketa

Zadlužujete se kvůli dovolené?
Ano
11,1 %
Ne
88,9 %
Celkem hlasovalo 9 čtenářů.

Reklama

Související články

Přehledně: Jak platit na zahraniční dovolené

Dilema, zda si vzít s sebou na zahraniční dovolenou hotovost či platební kartu, řeší každoročně většina turistů. Odpověď není jednoznačná, záleží především na...

Výběr článků

Načítám