Hlavní obsah

Investice do zlata či drahých kovů lákají každého druhého

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spořit si, resp. ukládat peníze na horší časy, se Češi už naučili, ovšem výhodně je investovat se stále ještě většina lidí bojí. Pokud by si měli vybrat nějakou alternativní investici, každý druhý by preferoval zlato nebo jiné drahé kovy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Červnový průzkum agentury NMS Market Research pro společnost Golden Gate mezi tisíci respondenty z celé ČR ukázal, že polovina Čechů si spoří, ale do investic se pustí jen pětina. Ostatní se přiznali, že z tohoto způsobu zhodnocení peněz mají buď strach, nebo neví, jak na to.

Mezi investory jsou častěji zastoupeni muži (26 procent) a také lidé žijící v domácnostech s vyššími příjmy nad 40 tisíc korun (39 procent). Do investování se častěji pouští i lidé vysokoškolsky vzdělaní (38 procent).

Na investice či úspory si chceme „sáhnout”

Více než tři pětiny lidí považují za důležité, aby investice a úspory byly alespoň zčásti hmatatelné. Tento požadavek je silnější mezi lidmi staršími 55 let, kde je důležitý pro sedm z deseti dotázaných.

Jen pětina lidí se spokojí pouze s papírovou nebo digitální podobou investic, další pětině je to jedno a nechá si raději poradit.

Drahé kovy jako nástroj pro investování peněz preferuje 48 procent lidí. S velkým odstupem pak následuje umění, které upřednostňuje každý devátý oslovený. Devět lidí ze sta lákají investice do starožitností a pět lidí ze sta pak kryptoměny.

To, že jsou investice do zlata a dalších drahých kovů pro českou populaci zajímavé, již delší dobu potvrzuje i Barometr obliby spořicích produktů vydávaný Asociací českých stavebních spořitelen. Z posledního červnového šetření dosáhly drahé kovy obliby 50 procent a umístily se tak na druhém místě hned za nejpreferovanějším spořicím produktem, stavebním spořením.

Barometr zároveň ukázal, že zlato a drahé kovy jsou více preferovaným způsobem zhodnocení peněz než spořicí účty či třeba doplňkové penzijní spoření nebo akcie a obligace.

Analytik: Zlato je nyní podhodnocené

V současnosti do zlata nebo stříbra investuje kolem 100 tisíc Čechů. Výše investice se nejčastěji pohybuje v desítkách tisíc korun. Nad 200 tisíc korun má uloženo méně než desetina investorů do drahých kovů.

„Český trh s drahými kovy je stále ještě na svém počátku. Zlato a stříbro se už ale stávají běžnou součástí investičních portfolií českých domácností. A v následujících letech předpokládáme dynamický nárůst zájmu o tento typ investic,“ uvedl Vladimír Brůna ze společnosti Golden Gate.

Cena zlata momentálně prochází krátkodobou korekcí, když zaznamenala nové letošní minimum. Od začátku roku klesla o tři procenta až na současných zhruba 1260 dolarů za trojskou unci. Důvodem poklesu je podle analytiků mimo jiné rostoucí kurz amerického dolaru a politika prezidenta Donalda Trumpa.

„Po pádu z vrcholu v roce 2011 je zlato oproti ostatním aktivům, jako jsou akcie, dluhopisy nebo nemovitosti značně podhodnocené, a proto zajímavé pro investory. Jako věky prověřená jistota má smysl zejména fyzické zlato,“ upozornil Štěpán Pírko ze společnosti Colosseum.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi investují do zlata, mincí i veteránů

Ekonomice se daří, mzdy rostou a lidé i více utrácejí. Řada z nich ale všechny vydělané peníze neutratí, a tak se ohlížejí, kam by je investovali. Stále více...

Výběr článků

Načítám