Hlavní obsah

Cestovní pojištění frčí hlavně v červenci, v průměru vyjde na 36 korun denně

Novinky, bab

Přibalit si do kufru na zahraniční dovolenou i smlouvu o cestovním pojištění by mělo být samozřejmostí. Naprostá většina lidí tak činí, vždyť pár desítek korun denně může ochránit před statisícovými výdaji v případě úrazu či jiné nepříjemné události. Průměrné pojištění vyjde na 36 korun denně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Vyplývá to z analýzy společnosti Chytrý Honza, která zároveň ukázala, že devět z deseti Čechů cestuje po Evropě a v červenci se pojišťují až desetkrát častěji.

V období od června do září si Češi sjednají dvě třetiny všech cestovních pojištění, z toho v červenci 29 procent a v srpnu 16 procent. Ve všech ostatních měsících se objem sjednaných pojištění pohybuje shodně od tří do pěti procent. Nejslabším měsícem je přitom duben.

„Analýza dle očekávání potvrdila, že v letních měsících je zájem o cestovní pojištění opravdu několikanásobně vyšší než ve zbytku roku. Ačkoli Češi cestují během celého roku, červenec je zcela zásadní,” uvedl Tomáš Čáp ze společnosti Chytrý Honza, která porovnala údaje z téměř 19 tisíc sjednaných cestovních pojištění za víc než sedm miliónů korun v roce 2017. Porovnáváni byli tři významní poskytovatelé cestovního pojištění v České republice.

V pojištění zohledněte i letní aktivity

Pokud se během své zahraniční dovolené budete věnovat jen pobytu na pláži a poznávání památek, stačí vám uzavřít základní cestovní pojištění, které zahrnuje léčebné výlohy, asistenční služby, případně i připojištění úrazu či zavazadel. V takovém případě pak zaplatíte zhruba kolem 30 korun denně.

Jiná situace ale nastane, pokud se chcete během dovolené věnovat i rizikovějším aktivitám, například některým druhům sportů. „Před cestou do zahraničí by si lidé měli vyhodnotit, jaký druh cestovního pojištění si sjednat. Například v případě provozování rizikových sportů je třeba myslet na to, že často nebývají součástí běžného pojištění,” upozornil Čáp.

„Mezi rizikové sporty patří wakeboarding, kiting, skoky do vody, všechny druhy lezení a mnoho dalších. Celkovou cenu potom připojištění rizikových sportů může zvýšit až o stovky korun,” dodal.

9 z 10 pojištění jsou pro cesty po Evropě

Drtivá většina Čechů, kteří přes rok cestují, míří do Evropy, a to až 90 procent z nich, přičemž sedm procent lidí cestuje na Slovensko. Dva ze stovky cestovatelů míří do USA a zbylých osm procent lidí někam do světa.

Dle délky si Češi nejčastěji sjednávají cestovní pojištění na dobu do 20 dnů za průměrnou cenu 603 korun a do 10 dnů za 393 korun.

V případě pojištění celé rodiny se ukázalo, že do Evropy je pojištění o několik stovek levnější. Zatímco dva dospělí a dvě děti se na týden pobytu v Evropě pojistí za 671 korun, do zbytku světa je to vyjde na 1036 korun.

Průměrná cena loni sjednaného pojištění tak vyšla na 36 korun za den.

Anketa

Sjednáváte si na dovolenou cestovní pojištění?
Ano
100 %
Ne
0 %
Jak kdy
0 %
Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Reklama

Související články

Co si ohlídat u cestovního pojištění

Cestovní pojištění by mělo být samozřejmostí pro každou, i krátkodobou cestu do zahraničí. Naprostá většina Čechů si jeho nezbytnost uvědomuje, jsou ale...

Výběr článků

Načítám