Hlavní obsah

Netradiční benefity: Akupunktura, pojištění krádeže identity či trenéři přímo do firmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pojištění domácích zvířat, masáže přímo na kancelářské židli, právní služby se slevou nebo tým trenérů, který dorazí rovnou do firmy. Takové jsou netradiční, ale zároveň stále častější benefity, které firmy poskytují zaměstnancům ve světě i u nás.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Pří výběru práce jsou kandidáti na nový post čím dál tím vybíravější a od svého zaměstnání očekávají více než jen dobré finanční ohodnocení.

Aby firmy přilákaly a udržely kvalitní zaměstnance, přichází občas oddělení lidských zdrojů s hodně kreativními nápady.

Pojištění domácích zvířat

Jednou americkou specialitou je podle portálu businessnewsdaily.com pojištění domácích zvířat. Bez něj může stát například neočekávaná operace spoustu peněz.

Některé společnosti proto nabízejí pojištění domácích mazlíčků v balíčku svých výhod. Pojištění zahrnuje nejčastěji neočekávané nehody a nemoci, rakovinu nebo zubní onemocnění.

Akupunktura, kurzy jógy nebo stipendia dětem

Nestandardními výhodami je proslulý především Google. Jeho benefity zahrnují například obědy od profesionálních šéfkuchařů, masáže přímo u stolu, kurzy jógy nebo kadeřníka.

Zaměstnanci Twitteru mají zase tři jídla denně nebo akupunkturu. Jinde zase fungují univerzitní stipendijní programy pro děti zaměstnanců, náhrada výdajů za prázdniny nebo knihy zdarma.

Zajímavé benefity ale nejsou jen doménou gigantů. Menší firmy častěji nabízejí flexibilní pracovní dobu, více placené dovolené a možnosti práce z domova.

Pojištění proti krádeži identity

Některé firmy poskytují dobrovolné benefity a slevy, které si volí samotní zaměstnanci. Tyto výhody zahrnují nákupní programy, úrazové nebo invalidní pojištění, ale také třeba pojištění proti krádeži identity.

Podpora sportu a relaxace zaměstnanců

V USA je nejvyhledávanějším benefitem hrazené členství ve fitness klubu nebo lekce jógy zdarma. Podle průzkumu Fractl Survey si tyto výhody přeje 30 až 40 procent zaměstnanců. Pětina pak preferuje cvičební pomůcky přímo v práci.

V České republice patří sportovní aktivity mezi deset nejrozšířenějších zaměstnaneckých benefitů. Podle společnosti MultiSport zaměstnanci u nás navštěvují zejména posilovny, skupinové lekce, bazén wellness a badminton.

Právě kartu MultiSport má aktuálně přes 69 tisíc českých zaměstnanců, kteří mohou chodit do více než 1100 sportovních a relaxačních zařízení. Firem, které tento benefit u nás nyní nabízejí, je více než dva tisíce.

Trenéři rovnou do firmy

Podle průzkumu Aon Benefit Survey 2017 třetina zaměstnavatelů svým zaměstnancům plně hradí sportovní aktivity a dvě pětiny je určitou výší dotují.

Nejčastějším spontánně zmiňovaným zaměstnaneckým benefitem jsou potom podle průzkumu dny zdraví. Ty jsou založené na tom, že tým odborníků, včetně trenérů, dorazí přímo do firmy.

„Den zdraví je pro firmu prospěšný hned z několika důvodů. Jedná se o efektivní edukativní akci, která klade důraz na prevenci, relaxaci a kompenzaci ať už psychicky, nebo fyzicky náročného zaměstnání. Den zdraví zahrnuje nejčastěji měření skladby těla, workshopy, cvičení, masáže, a firmu s 50 zaměstnanci vyjde zhruba na 30 až 50 tisíc korun, v závislosti na počtu a náročnosti jednotlivých aktivit,“ uvedla Jana Jakušev Šrýtrová ze společnosti MultiSport.

Podpora vzdělávání

Dalším z méně tradičních benefitů je úhrada dalšího vzdělávání nebo kvalifikační kurzy zaměstnanců. V USA si zaměstnanci zaplatí za vysokou školu nebo další vzdělávání sami, ale v případě, že úspěšně dokončí semestr či kurz, dostanou od zaměstnavatele část nebo všechny peníze zpět.

Kapitolou samou pro sebe jsou takzvaní mileniálové, tedy mladší ročníky narozené maximálně dvě dekády před koncem minulého století. „Ti jsou nyní největší generační skupinou pracovníků a jejich počet roste. Zaměstnavatelé musejí hodně přemýšlet o tom, jak je přilákat a jaké speciální výhody jim nabídnout. Sedm z deseti mileniálů má například studentské půjčky,” zmínil ředitel společnosti Gradifi Tim DeMello s tím, že nabídka pomoci splácet je ze strany zaměstnavatele velmi oblíbeným benefitem.

Skupinové právní služby

Většina lidí potřebuje čas od času konzultaci s právníkem, který jim poradí v řadě právních záležitostí, jako jsou majetková dokumentace, nemovitostí, dluhové otázky, rodinné právo nebo plná moc.

Někteří zaměstnavatelé proto nabízí skupinové právní poradny pro zaměstnance, které jsou cenově dostupné a zpravidla jsou placeny odvodem ze mzdy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám