Hlavní obsah

Nových bytů je nedostatek, jejich ceny rostou

Právo, Karel Kvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní rok bude podle předpovědí odborníků co do počtu prodaných nových bytů mnohem chudší než minulá léta. Za poslední tři měsíce se jich prodalo jen patnáct set. Průměrná cena nového bytu v Praze se přitom už vyšplhala na 75 791 korun za m2, ukázala analýza developerských společností Trigema, Skanska Reality a Central Group.

Foto: Profimedia.cz

Lidé mají o nové bydlení zájem, často však nemají z čeho vybírat.

Článek

„Zatímco za minulý rok se v hlavním městě, které je pro celý domácí trh určující, prodalo 6650 bytů, letos to bude pravděpodobně o mnoho méně. Celkově prodeje spadnou pod hranici šest tisíc bytů. Jen za první pololetí se jejich objem snížil o 500. Lidé mají o nové bydlení zájem, často však nemají z čeho vybírat,“ upozornil na situaci na trhu Marcel Soural ze společnosti Trigema.

Nejvíce nových bytů se prodalo v deváté, páté a osmé městské části. Jejich podíl na celkových prodejích přesáhl 60 procent. Naopak nejméně šly na odbyt byty v centru metropole. V Praze 1 a 2 se pak jednalo dohromady jen o necelá dvě procenta.

Zásoby klesají

Zásoba nových bytů se i ve druhém čtvrtletí pohybovala okolo úrovně 3500. Ve stejném období vloni to přitom bylo o více než tisícovku bytů víc.

„Z uvedených údajů je zřejmé, že nabídka v Praze neustále klesá, což je způsobeno zejména dlouhodobě složitým povolovacím procesem, který zpomaluje proces uvádění nových projektů na trh,“ uvedla Naďa Ptáčková ze Skanska Reality.

Aktuální vývoj má podle ní dopad na to, že se průměrná cena za nový byt v rámci kvartálního srovnání zvýšila z původních 72 131 na současných 75 791 korun za m2.

Pro srovnání: před rokem byla cena ve stejném období o necelých 15 procent nižší, když činila 65 922 korun za m2. Před dvěma roky to bylo dokonce ještě o 10 tisíc korun za m2 méně. Tehdy dosahovala průměrná cena prodaného bytu výše 55 555 korun za m2.

Nedostatek tlačí ceny vzhůru

„Nových bytů na pražském trhu je stále nedostatek, a proto jejich ceny rostou, meziročně o 15 procent. Přestože se může zdát, že cenová úroveň je již poměrně vysoko, ceny porostou i nadále. Odhaduji, že do konce roku o dalších pět procent. Poptávka je totiž stále vyšší než nabídka,“ zmínil Dušan Kunovský ze společnosti Central Group.

O útlumu pražského trhu svědčí rovněž skutečnost, že celkový počet nových bytů, které se prodaly v regionech, přesáhl objem realizovaný v hlavním městě. Ještě loni to přitom bylo naopak. Počet prodaných pražských bytů byl za uvedené období celkově o 1650 bytových jednotek vyšší než v regionech.

Letos se, jak prokázala analýza Trigemy, ve druhém kvartálu v regionech prodalo 1670 bytů, tedy o 170 více než v hlavním městě. Nejvíce z toho (650) bylo prodáno ve Středočeském kraji a v krajích Jihomoravském (374) a Plzeňském (350). Naopak nejméně bytů se opět prodalo na Vysočině, v Moravskoslezském a v Královéhradeckém kraji, kde se vždy jednalo pouze o desítky jednotek.

Roste zájem o starší byty

Pnutí na trhu s novým bydlením v Praze se rovněž odráží v nabídce a poptávce po starších bytech. Průměrná cena nabízeného staršího bytu v Praze se ve druhém čtvrtletí vyšplhala na 76 740 korun za m2 a medián na 70 tisíc korun za m2.

Nejvyšší průměrná cena je v centru města – v Praze 1 činila přes 166 tisíc korun za m2 a v Praze 2 necelých 109 tisíc korun za m2. Na druhé straně nejlevněji se prodávaly starší byty v Praze 4, a to za něco málo přes 65 tisíc korun za m2.

Sbližování cen za nové a starší bydlení v Praze je přitom podle analýzy společnosti KPMG v protikladu k tomu, jaká situace panuje v řadě jiných evropských měst. V Praze byla ve druhém kvartálu nabídková cena nového bydlení jen o 12,7 procenta vyšší než cena starších bytů. V Bratislavě však byl tento rozdíl loni téměř 20procentní, ve Vídni 30procentní, a v Berlíně pak dokonce převyšoval 35 procent.

„Relativně malý rozdíl mezi cenami novostaveb a starších bytů oproti sousedním metropolím je jedním z důsledků nedostatku nových bytů na pražském trhu,“ doplnil Pavel Kliment z KPMG.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám