Hlavní obsah

Češi o dovolených v cizině platí hotově

Právo, Jakub Svoboda

Češi o dovolených v zahraničí stále platí hlavně hotovostí a platební kartu používají spíše jako rezervu. Vyplývá to z průzkumu ČSOB, který má Právo k dispozici.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Dvě pětiny dotázaných uvedly, že většinu nákupů v cizině platí bankovkami a mincemi, 37 procent lidí platí zhruba půl na půl hotovostí a kartou. Většinu plateb kartou, s výjimkou placení drobnými například za parkování či WC, pak provádí 23 procent lidí.

„Češi doma v posledních letech stále raději používají platební karty i za dopravu a drobné nákupy, určitá část z nich začala platit mobilem či pomocí platební nálepky, ale při zahraniční dovolené by se sázka na toto pohodlné placení nemusela vyplatit. Akceptace karet v řadě letovisek nebo turistických lokalit totiž nemusí být vždy na potřebné úrovni,“ sdělil Právu výkonný manažer útvaru Karty a mobilní platby ČSOB Miloš Minčič.

Pětina lidí přesně ví, kolik může na dovolené utratit

Je proto podle něj rozumné počítat s tím, že mít menší hotovost se vyplácí. Z průzkumu mj. také vyplynulo, že placení mobilem nebo nálepkou zatím není u Čechů v kurzu. Tři čtvrtiny lidí neplatí mobilem nebo nálepkou ani v zahraničí, ani doma.

Konzervy už nefrčí

Dvě třetiny Čechů utratí za týdenní dovolenou méně než 15 tisíc korun na osobu. Jídlo na celou dobu pobytu si proti začátku 90. let vozí s sebou už jen tři rodiny ze sta. Nejvíc lidí, 44 procent, si bere s sebou jen svačinu na první den a případné další drobnosti.

Průzkum také ukázal, jak se Češi na dovolenou dopravují. Skoro polovina, tedy 45 procent, k tomu využívá vlastní auto, letadlem létá 36 procent a 14 procent českých dovolenkářů volí autobusové zájezdy. Jízdu vlakem pak upřednostňují čtyři procenta lidí, jedno procento vyráží na cesty karavanem.

Pouze pětina lidí pak přesně ví, kolik může na dovolené utratit, 16 procent Čechů se na ní naopak nehodlá nijak finančně omezovat. Většina lidí odjíždí s tím, že si zhruba stanoví, kolik mohou na dovolené utratit.

Desetina Čechů už si někdy musela na zahraniční dovolené půjčit, ať už od známých na místě, využitím kontokorentu, či dokonce posláním peněz z domova.

„V Česku sice v úrovni finančního vzdělávání rozhodně nevynikáme, ale je potěšitelné, že k dovolené většinou přistupujeme poměrně zodpovědně, vždyť průměrné útraty na osobu rozhodně nejsou přemrštěné. Jen každý desátý Čech se na dovolené v zahraničí dostal do finanční tísně a pouze pro dva lidi ze sta je tato neblahá situace každoročním evergreenem,“ poznamenala k tomu mluvčí ČSOB Pavla Hávová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám