Hlavní obsah

Poptávka po pronájmu dvoupokojových bytů roste, je jich však málo

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší zájem mají Češi o pronájem dvoupokojových bytů s dispozicí 2+1. Preferuje je až čtvrtina zájemců o pronájem. Ovšem nabídka těchto bytů je omezená a pronajímatelé tak nejsou schopni velký zájem potenciálních nájemců dostatečně pokrýt. Ukázaly to statistiky společnosti UlovDomov.cz.

Foto: Profimedia.cz

V současné době se Češi, kteří nebydlí ve vlastním, zajímají hlavně o pronájem menších jednopokojových či dvoupokojových bytů.

Článek

V současné době se Češi, kteří nebydlí ve vlastním, zajímají hlavně o pronájem menších jednopokojových či dvoupokojových bytů. Na špici zájmu se drží především dvoupokojové byty s oddělenou kuchyní. Byt s těmito dispozicemi si chce pronajmout čtvrtina potenciálních nájemců.

Velmi žádané jsou také byty s dispozicemi 2+kk či 1+1, o které jeví zájem shodně zhruba pětina lidí. Každý šestý až sedmý zájemce o pronájem si neklade příliš velké nároky a spokojí se s bytem 1+kk.

Ovšem malých bytů k pronájmu je na trhu již dlouhou dobu nedostatek. Výjimkou jsou pouze byty s dispozicí 2+kk, u nichž je zhruba desetiprocentní převis nabídky.

Ostravané upřednostňují byty s kuchyní

Nadprůměrný zájem o byty s dispozicí 2+1 je především v Ostravě, kde je preferuje až třetina všech potenciálních nájemců.

Velmi oblíbené jsou ale i třípokojové byty s oddělenou kuchyní, u nichž je poptávka ve srovnání s Prahou či Brnem až dvojnásobně vyšší.

Obdobný trend převládá také na straně nabídky, jež mnohdy není schopna dostatečně pokrýt zájem Ostravanů hledajících vhodný pronájem. Týká se to především bytů s dispozicí 2+1, kde je poptávka až o deset procent vyšší než nabídka. Situace se však zlepšuje, loni byl totiž tento rozdíl dvojnásobný.

V Praze roste poptávka po bytech 2+kk

O dvoupokojové byty je velký zájem i v Praze. Lidé se zajímají především o byty s dispozicí 2+kk (28 procent), dvoupokojový byt s oddělenou kuchyní pak preferuje každý šestý zájemce.

Pětina lidí hledajících pronájem v Praze se však spokojí i s jednopokojovým bytem s kuchyňským koutem.

Meziročně klesající nabídka ze strany pronajímatelů v kombinaci s vysokou poptávkou však způsobuje, že nemovitostí s malými dispozicemi je v Praze nedostatek. Výjimku tvoří pouze byty 2+kk, kde nabídka přesahuje zájem potenciálních nájemců až o 11 procent.

Velký prostor pro výběr ideálního bydlení mají také zájemci o bytovou dispozici 3+kk (sedm procent), kde je rozdíl mezi nabídkou a poptávkou až dvojnásobný.

Brňané preferují jednopokojové byty

Lidé hledající pronájem v Brně patří mezi nejméně náročné zájemce o nájemní bydlení, převládá totiž zájem o byty s nejmenšími dispozicemi. Nejoblíbenější jsou jednopokojové byty s kuchyňským koutem (23 procent) a dále pak jednopokojové (20 procent) a dvoupokojové (22 procent) byty s oddělenou kuchyní.

Z hlediska dostupnosti nemovitostí tam panuje stejná situace jako v Praze. Poptávka po malých bytech – vyjma dispozice 2+kk – výrazně převyšuje nabídku a zájemcům o pronájem tak nezbývá než se poohlédnout po jiné alternativě.

Anketa

Hledáte v současné době pronájem?
Ano, zajímám se o menší byt s dispozicí maximálně 2+1.
14,9 %
Ano, zajímám se o minimálně třípokojový byt.
5 %
Ne, v pronájmu už bydlím.
11,1 %
Ne, bydlím ve vlastním.
69 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 443 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám