Hlavní obsah

Víte, jaká jarní nebezpečí ohrožují váš rodinný rozpočet?

Novinky, bab

Většina lidí se po dlouhé a studené zimě těší na jaro. Jak ale vyplývá z dlouhodobých trendů pojišťoven, jaro s železnou pravidelností zároveň přináší i nehody, které dokáží nepříjemně potrápit nejednu domácnost. Pojišťovny varují zejména před silnými přívalovými dešti a bouřkami, které jsou v tomto období velmi časté. Tím ale výčet rizik nekončí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Na jaře řešíme nejčastěji škody způsobené rozmary přírody – vytopené sklepy, elektrické spotřebiče zničené úderem blesku, střechy a další součásti domů narušené silnými větry. Současně lidé začínají trávit více času mimo domov, proto pravidelně narůstají případy krádeží,“ upozornila Vanda Kýpeť, ze Slavia pojišťovny.

Podobné nečekané události dokáží nejen nepříjemně narušit chod domácnosti, ale i výrazně nabourat rodinný rozpočet.

Škody způsobené živly jdou do stovek miliónů

Silné deště, rozvodněné řeky a další rozmary přírody páchají v Česku každoročně škody v řádu stamiliónů korun.

„Jarní měsíce jsou rizikové z mnoha důvodů. Tající sníh, deště a silné bouřky často komplikují život majitelům domů. Přibývá havárií, dochází k velkým teplotním výkyvům. Průměrná výše škod při povodni či záplavách se pohybuje kolem 150 tisíc korun,” uvedla Kýpeť.

V případě vichřice se průměrná výše škod pohybuje kolem 29 tisíc korun, při krupobití lidé hlásí škody v průměru za 45 tisíc korun.

Tipy pro pojištění domácnosti

  • Zamyslete se, kterými riziky jste nejvíce ohroženi, a pak ověřte, zda vaše pojištění tyto škody opravdu zahrnuje. Některá specifická rizika vyžadují sjednání připojištění a nemusí být zahrnuta v základní nabídce (např. atmosférické srážky či povodeň).
  • Nejen rodinné domy, ale také opuštěné chaty a chalupy lákají zloděje, zejména nacházejí-li se na odlehlejších místech.
  • V rámci pojištění domácnosti je možné pojistit i věci v garáži nebo v kůlně.
  • Pojištění odpovědnosti nekryje pouze škody, které způsobil pojištěný, ale vztahuje se i na škody způsobené osobami žijícími s pojištěným ve společné domácnosti včetně domácího mazlíčka.
  • Pokud dojde k havárii nebo jiné události kryté pojištěním, můžete kontaktovat asistenční služby, které vám pomohou problém vyřešit. Poradí, jak postupovat, poskytnou kontakty na nejbližší řemeslníky a opraváře. Zkontrolujte, jaký stupeň asistence vaše pojištění nabízí, abyste věděli, jaké služby můžete v rámci pojištění bezplatně využít.
  • Cenu, kterou zaplatíte za pojištění domácnosti, ovlivňuje výše pojistné částky (hodnota pojišťovaných věcí) a lokalita, ve které se nacházíte. I přesto se roční pojištění domácnosti v hodnotě půl miliónu korun pohybuje v řádech stovek korun.

Když uhodí blesk

Úder blesku je běžným živelným rizikem, proti kterému pojišťovny nemovitosti standardně pojišťují. Mohou však nastat i případy, kdy do jiné nemovitosti či nedalekého elektrického zařízení udeří blesk, který způsobí přepětí v elektrické síti, čímž může dojít k poškození majetku, aniž by na něm blesk zanechal tepelné či mechanické stopy.

V takovém případě může pojišťovna odmítnout plnění, protože nejde o přímý úder blesku a poškozené elektrické spotřebiče či jejich opravu si majitel musí hradit z vlastní kapsy nebo se může pokusit vymoci náhradu škody po dodavateli elektrické energie.

„Každoročně evidujeme případy, kdy velké bouřky vyřadí z provozu větší množství elektrických spotřebičů v určité lokalitě. Na přepětí jsou velmi citlivé zejména slaboproudé obvody – například televizní přijímače, počítače a jejich monitory, výjimečně však mohou být poškozeny veškeré elektrické přístroje včetně automatických praček, elektrických zařízení na ohřev vody či kuchyňských spotřebičů,” zmínila Kýpeť.

Když vás navštíví zloději

Kromě živlů ohrožují na jaře domácnosti ve větší míře i zloději. Mnozí lidé totiž během jarních a následně letních měsíců více cestují, jejich domy i byty jsou tak opuštěné a bez dozoru. Navíc nechávají častěji otevřená okna a vchodové či balkónové dveře. Průměrná výše škody při vloupání se podle pojišťovny pohybuje kolem 55 tisíc korun.

„Lidé podceňují zabezpečení svých domovů. Často se stává, že mají pojištěnou nemovitost, ale nemyslí už na vybavení svého domu či bytu, které při řádění zlodějů vezme za své,“ upozornila Kýpeť.

Ideální je mít objekt dostatečně zabezpečen a zároveň ošetřen pojištěním domácnosti. Obecně platí pravidlo, že čím vyšší stupeň zabezpečení, tím vyšší limity pojistného plnění. Stejná pravidla platí i pro chaty a chalupy, které jsou bez dozoru větší část roku, a proto jsou lákadlem pro zloděje a vandaly.

Pojištění odpovědnosti za škody

V rámci pojištění občanského majetku lze eliminovat také škody, které členové domácností způsobí dalším osobám. Stačí si pojistit odpovědnost, případně připojistit toto riziko k pojištění domácnosti nebo nemovitosti.

Každý odpovídá za své jednání a také za škody, které může způsobit. Současně ručí také za své děti, a dokonce i za své domácí mazlíčky. Přitom nerozhoduje, zda újmu druhým způsobí úmyslně, nebo nedopatřením či opomenutím.

Stejné pravidlo platí v případě ublížení na zdraví. Škodu je třeba nahradit. Většinou se jedná o nehody, které jsou běžnou součástí našich všedních dní, ale výše škod se může díky novému občanskému zákoníku vyšplhat až do stovek tisíc či milionů korun, zejména jde-li o újmu na zdraví. Podobná událost pak dokáže viníkovi způsobit až existenční problémy.

„Na jaře v rámci pojištění odpovědnosti často hradíme škody na zdraví a poničeném vybavení způsobené při cyklistice a dalších rekreačních sportech, celoročně pak řešíme vytopené byty sousedů, rozbitá okna a další běžné nehody,“ uvedla Kýpeť.

Některé škody bohužel nezaplatí ani pojišťovna, jedná se např. o situace, kdy je škoda způsobena úmyslně, hrubou nedbalostí nebo pod vlivem alkoholu.

Reklama

Související články

Pojištěna není v Česku polovina domácností

Pojištění rodinného domu, bytu nebo domácnosti je v západní Evropě takřka samozřejmostí. V Česku je ale podle údajů pojišťoven bez pojištění stále téměř každá...

Výběr článků

Načítám