Hlavní obsah

Z šedesáti tisíc poskytovatelů půjček zbyl jen malý zlomek

Právo, Jakub Svoboda

Všechny společnosti, které chtějí lidem půjčovat peníze, musí mít od března povinně licenci od České národní banky (ČNB). Z téměř 60 tisíc nejrůznějších nebankovních společností a firmiček, které dosud Čechům úvěry rozdávaly, jich však zatím požádalo ČNB o licenci pouhých 50, a to včetně leasingových firem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Firmy, které ke konci února o licenci nepožádají, poskytovat úvěry dále nebudou moci. Některé společnosti podle ČNB ještě s podáním žádosti o licenci na poslední chvíli finišují. Centrální banka nově dozoruje všechny subjekty, které půjčky poskytují či zprostředkovávají. Za půjčování peněz bez licence bude ČNB moci udělit pokutu až do výše 20 miliónů korun.

Dosud mohl v ČR peníze půjčovat téměř kdokoliv, stačilo jen živnostenské oprávnění. Nově podle zákona o spotřebitelském úvěru bude každý poskytovatel úvěrů potřebovat povolení od ČNB, a navíc musí splňovat kvalifikační a odbornostní požadavky, musí být důvěryhodný a musí dodržovat zásady obezřetného podnikání.

V neposlední řadě je každý poskytovatel úvěrů povinen vlastnit minimální kapitál ve výši 20 miliónů korun. Tato výše přitom nebude smět klesnout. Právě to je podle odborníků jeden z hlavních důvodů, proč se český úvěrový trh nyní tak razantně smrskl. Podle ČNB to je dobře.

„Především se zvýší transparentnost a přehlednost trhu. Výrazně se posílí práva spotřebitele,“ uvedla Denisa Všetíčková z tiskového odboru centrální banky.

Obavy z přesunu do šedé ekonomiky

Žádosti o licence je možné podávat do 1. března včetně, tedy už jen do středy. „V případě, že žadatel nevyhoví jasně formulovaným požadavkům zákona, není žádoucí, aby na trhu taková společnost působila,“ konstatovala Všetíčková.

Všechny společnosti, které povolení k činnosti získají, jsou podle ní uvedeny ve veřejném registru, a každý žadatel o spotřebitelský úvěr si tak může ověřit, zda poskytovatel má licenci. Vedle samotných uchazečů o licenci ČNB eviduje ještě dalších více než 220 žadatelů o povolení, aby půjčky mohli zprostředkovávat pro jiné společnosti.

S nízkým počtem žadatelů o licenci rostou i obavy, že část z desetitisíců subjektů, které dosud v ČR půjčovaly peníze legálně, se teď přesune do šedé ekonomiky a začnou lidem půjčovat načerno. ČNB ale už předem upozorňovala, že samotný nový zákon lichvě nezabrání.

Podle Všetíčkové se lidé musí lichvářům bránit především sami. Jak dodala, spotřebitelský úvěr poskytnutý ilegálním poskytovatelem je ze zákona bezúročný a k dalším ustanovením smlouvy se nepřihlíží. Když se prokáže, že byl úvěr poskytnut ilegálním poskytovatelem, dlužník nebude povinen platit víc, než si půjčil.

Stejné podmínky

„U toho, kdo je důvodně podezřelý, že neoprávněně poskytuje nebo zprostředkovává spotřebitelské úvěry, může ČNB provést kontrolu i na místě,“ informovala Všetíčková.

Stát měl dosud pouze omezené možnosti, jak proti nepoctivým poskytovatelům půjček zasáhnout. Pro spotřebitele zase bylo takřka nemožné vyznat se v nepřeberném množství nabídek. „Věříme, že to se teď díky povinnému licencování ČNB zásadně změní. Díky veřejnému seznamu všech licencovaných subjektů a zprostředkovatelů si každý žadatel o úvěr bude moci prověřit svého potenciálního věřitele,“ řekl mluvčí společnosti Provident Financial Ondřej Holoubek.

S novou legislativou platí pro banky a nebankovní firmy stejné podmínky, což znamená, že půjčit si od nebankovní firmy s licencí by nyní mělo být stejně bezpečné jako od banky. Nový zákon o spotřebitelském úvěru společnostem pod hrozbou sankcí mj. i ukládá, aby nepůjčovaly lidem, kteří na splácení úvěru prokazatelně nemají. Na Slovensku, kde podobný zákon začal platit předloni, zůstala na trhu asi jen desetina nebankovních poskytovatelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám